Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nej till cykelbron

I dagarna antogs detaljplanen för cykelbron mellan Färjestad och Råtorp men i praktiken beslutades bron i juni förra året när det avsattes pengar för den i samband med att kommunfullmäktige antog kommunens budget. Det är många olika beslut kring kommunala ärenden och ibland är det svårt att veta när något egentligen beslutas. Majoriteten bestående av alliansen och miljöpartiet hävdar ofta att bron blev beslutad när den skrevs in i cykelplanen som antogs av fullmäktige för flera år sedan men så är inte fallet.

Det finns många projekt som kommunen skissar på i tidiga skeden och det är när pengar avsätts som det faktiska beslutet fattas. Vi har tex enats om en arenautredning med en rad nya idrottsanläggningar men att påstå att var och en av dem är beslutade vore grov vilseledning även om det hade varit fantastiskt om så vore fallet.

Skiss/Foto: Nuno Arkitektur AS
Skiss/Foto: Nuno Arkitektur AS

I budgetbeslutet sa vi socialdemokrater nej till cykelbron därför att vi anser att vår begränsade investeringsbudget ska användas till annat just nu. Vi föreslog att de 40 miljonerna skulle användas till upprustning av skolor, förskolor och 4H-gården. Kommunen har just nu en lista med 30 riskobjekt inom skolväsendet. Det innebär att skolornas ålder, läge eller byggnadsteknik gör det sannolikt att de behöver rustas inom de närmaste åren. Vi har bara den sista tiden haft en rad akuta fall av skolor och förskolor som behövt evakueras och renoveras: Stockfallet, Skåre, Tuggelite. Akutpotten för skolrenoveringar hade mått bra av 25-30 miljoner till. Många barn och ungdomar har heller inte möjlighet att komma i kontakt med djur och natur och därför stöttade vi den efterlängtade ombyggnationen av 4H-gården som beräknas kosta ca 10 miljoner.

I fallet cykelbron finns dessutom en god förbindelse vid Borgmästarbron bara en knapp kilometer ifrån den nya bron och där har vi dessutom precis rustat en trafiksäker cykelramp för omkring 10 miljoner kronor med viss medfinansiering av Trafikverket. Långsiktigt ser vi socialdemokrater hellre en cykelbana på östra sidan av älven och en säker cykelpassage över Skårebron. För folkhälsans skull är cykling suveränt och vi blir bara lite friskare av att cykla den extra kilometer som vägen över Borgmästarbron innebär. Nu är gruset dessutom på väg bort från våra cykelbanor så på med hjälmen och möt våren från cykelsadeln!

Glad Påsk!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: