Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fursten från Florens

Jag befinner mig i Toscana den här veckan. Jag har bland annat besökt det lutande tornet i Pisa och Ponte Vecchio i Florens. Det är fantastiskt att få besöka Florens som är Niccolo Machiavellis hemstad. Jag skrev en uppsats om Machiavelli när jag pluggade statsvetenskap på Karlstads universitet för drygt femton år sedan. Hans mest kända verk är Fursten (ca 1513) som är stilbildande för realismen inom politisk teori och internationell politik. Den beskrivs ofta som en lärobok i hänsynslös maktutövning men handlar egentligen väldigt mycket om hur man säkerställer en stats (eller på den tiden furstendömes) säkerhet och suveränitet. Att den behållit sin aktualitet i över 500 år beror på att det är frågor som är aktuella än idag.

The Prince eller Fursten på svenska
The Prince eller Fursten på svenska

En stats säkerhet kan aldrig helt garanteras då den är avhängig av dels sin egen förmåga att försvara den och dels omgivningens intresse och förmåga att hota den. Det är därför som stater bygger upp ett eget försvar, inrättar försvarsallianser (NATO), bygger handelsunioner (EU) och värdegemenskaper (FN). Att det är aktuella frågor än idag vittnar inte minst Storbritanniens Brexit och diskussionen om svenskt NATO-medlemskap om. Varje stat måste ständigt bedöma vad som är den bästa eller nödvändiga åtgärden för just den staten att vidta vid varje givet tillfälle.

 

Det finns mycket att lära och hämta ur Fursten när det gäller staters osäkerhet inför sin omgivning men det finns också historiska erfarenheter som visar att det inte måste vara så illa som Machiavelli gör gällande. I modern statsvetenskap brukar man fokusera på det positiva faktum att två fullvärdiga demokratier aldrig gått i krig med varandra. Så därför är demokratisering av stater det kanske mest effektiva vapnet mot framtida väpnade konflikter men tills dess att en tillräckligt stor andel stater uppnått en tillräckligt hög demokratinivå lär diskussionen om hur man garanterar en stats säkerhet på bästa sätt fortsätta.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: