Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nygamla Region Värmland

På fredag den 28 april är det regionfullmäktige. Då möts representanter från landstinget och kommunerna i Värmland och fattar beslut inom området regional utveckling. Det handlar bla om infrastruktur, kollektivtrafik, EU-projekt och kultur. Regionfullmäktige är ett indirekt valt organ som samlas två gånger per år men om bara ett och halvt år kan det se helt annorlunda ut. När storregionreformen föll i höstas så återaktualiserades frågan om att skapa en regionkommun i Värmland och den frågan är just nu ute på remissbehandling i partier och kommuner.

 

Region Värmland logo

 

Det kanske låter som något nytt men är egentligen något nygammalt. Det handlar om en sammanslagning av landstinget och Region Värmland och så såg det ut före millennieskiftet när de regionala utvecklingsfrågorna tillhörde landstinget. En skillnad är att regionkommunen tar över en del ytterligare uppgifter ifrån länsstyrelsen. En annan viktig aspekt är att under nuvarande ordning är kommunerna medlemmar i regionen och direkt involverade och väldigt engagerade och delaktiga i arbetet. Det vore mycket olyckligt om kommunernas engagemang minskar i den framtida regionen där de inte blir medlemmar.

 

Det är egentligen oväsentligt hur vi väljer att organisera oss utan det viktiga är att resurser och energi kan läggas på Värmlands utveckling. Sjukvården slukar otroligt stora resurser då vi blir allt fler, allt äldre och allt bättre på att behandla olika sjukdomar. Med en gemensam organisation och skatteintäkt som ska hantera både sjukvård och regional utveckling är det oerhört viktigt att de regionala utvecklingsfrågorna får tillräcklig uppmärksamhet och tillräckliga resurser. Det fick de inte förra gången under en gemensam huvudman så det måste ges prioritet att göras annorlunda den här gången.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: