Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Skutbergets framtid

Just nu går debatten het om Skutbergets historia och framtid. Varje Karlstadsbo har sin bild och upplevelse av området och ska så förstås ha. Själv har jag en stark relation till Skutberget. I barndomen åkte jag dit med familjen och badade och i tonåren tränade jag där mycket med IF Göta. Nu i vuxen ålder är jag där med min egen familj och badar och går hundpromenader. Jag har noterat områdets negativa utveckling när det gäller skötsel och nyttjande de senaste åren. Golfdelen nedlagd, fotbollsplanerna övergivna, klottrade klipphällar och motionscentralens antal besökare har minskat rejält.

Kommunen har också noterat detta och arbetat länge med en framtidsvision för Skutberget. Det är ett stort område och ett gediget arbete som krävs för att vända trenden. Att få fler Karlstadsbor och fler besökare att upptäcka och använda området. I det arbetet har kommunen bland annat 2012 i den nya översiktsplanen avsatt en yta för en framtida upplevelseanläggning inom besöksnäringen. Det är en viktig bransch som genererar många arbetstillfällen. 2013 beslutades det också att en del av Skutberget ska fredas som ett kommunalt naturreservat. Den exakta ytan är ännu inte fastställd. 2016 sades en del avtal med First Camp upp för att kommunen återigen skulle ha full rådighet över hela Skutberget exklusive campingområdet som är uthyrt på lång tid. Under tiden har dialog skett inom kommunen, inom och mellan partier och med invånare och organisationer. Den dialogen fortsätter nu för det kommer att ta tid innan allt är klart.

 

VK_toppbild_bad_skutberget

Under förra året meddelade en lämplig aktör inom besöksnäringen intresse för den del av Skutberget som är avsatt för ändamålet. Det handlar om Muminvärlden från Finland som är beredda att göra sin första utlandsetablering i just Sverige och Karlstad. En investering på omkring 200 miljoner kronor som de står för och som kan ge hundratals jobb i och hundratusentals besökare till vår region. Det är en temapark som vänder sig till barnfamiljer och som smälter in i och samverkar med den befintliga miljön. Ett mycket passande inslag på Skutberget och en fantastisk satsning om den blir av.

 

Samtidigt har vi Socialdemokrater krävt en upprustning och satsning på andra delar av Skutberget. Det behövs en modern serviceanläggning för vardagsbesökaren där du kan byta om, duscha, basta, gå på toaletten, värma mat till barnen, få information om spår, leder, badplatser och grillplatser. Skutbergsgården är från 50-talet och motionscentralen från 70-talet. Det är rimligt att även dagens Karlstadsbor får en modern och ändamålsenlig anläggning på Skutberget.

Det är också viktigt att det gröna Skutberget sköts av kommunen i egen regi och att tillgängligheten förbättras och säkerställs för alla. Det kan tex handla om anpassningar av vissa badplatser och bryggor. Vidare är det av stor vikt att det finns stadsbussar och säkra cykelvägar till området och kostnadsfri parkering för motionären.

 

De långsiktiga planerna för Skutberget kan ta år att förverkliga och därför är vi Socialdemokrater som tidigare positiva till att se över möjligheterna att temporärt öppna motionscentralen i samarbete med föreningslivet. Vidare är det viktigt att alla toaletter som finns i anslutning till motionscentralen och Skutbergsgården hålls öppna och tillgängliga. Framtiden för Skutbergsgården måste också diskuteras och säkerställas.

Skutberget har en rik historia och en spännande framtid. Området måste utvecklas på ett sätt som gör att fler Karlstadsbor och besökare ser värdet i att göra ett besök de inte kommer att ångra.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: