Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nya arenor behövs

Idag tilldelades Borås och Gävle varsitt Junior-Europamästerskap i friidrott 2019. Ett fantastiskt besked för Svensk Friidrott och de aktuella städerna. Stort grattis och lycka till! Det handlar om två olika mästerskap för olika åldersklasser och den yngre klassens mästerskap genomfördes även i Sverige 2015, närmare bestämt i Eskilstuna. Borås, Gävle och Eskilstuna är städer med omkring eller strax över 100 000 invånare och en stark idrotts- och friidrottskultur. I det avseendet skiljer de sig inte markant ifrån Karlstad.

Det som gör att Karlstad inte kan få motsvarande mästerskap trots vår uttalade ambition att vara en evenemangsstad i toppklass i Sverige är arenasituationen. Vi har ingen arena som kan härbärgera ett sådant mästerskap och sanningen är till och med att vi inte har en arena som uppfyller kriterierna för ett SM i friidrott. Men vi har ju Karlstad Grand Prix säger vän av ordning. Ja det stämmer och för det har vi dispens.

Tingvalla IP fyller 100 år 2019
Tingvalla IP fyller 100 år 2019

Tingvalla isstadion var ledande i landet på sin tid (invigd 1967) på samma sätt som Våxnäshallen (inomhushall för friidrott från 1987) och Löfbergs Arena (invigd 2001) var det när de kom. Idag har Karlstad halkat efter och vi behöver ta ett stort steg när det gäller arenor för fotboll, friidrott och tak över isidrotterna. Det är inget som kommunen ensam kan lösa i en tid av stora investeringsbehov av skolor och infrastruktur men tillsammans med näringsliv och föreningsliv går det att förverkliga.

Därför är det extra glädjande att vår Socialdemokratiska motion om en Arena för arenafrågan bifölls i fullmäktige igår. Det är ett samtalsforum där just kommunen möter representanter från föreningsliv och näringsliv.  Det blir en viktig del av arenaprojektet som har en egen projektledare sedan 1 januari i år. Nu går det arbetet in i en mer operativ fas och förhoppningsvis kan vi nu förverkliga och färdigställa Tingvalla sportcenter och Sannafältet sportcenter under de närmaste åren. Det är viktiga satsningar för ungdoms- och breddidrotten, elitidrotten och besöksnäringen. Med nya arenor kan vi kan få uppleva tex ett Junior-EM i friidrott också i Karlstad.

Tingvalla Isstadion var ledande i landet 1967
Tingvalla Isstadion var ledande i landet 1967

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: