Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Rekorderligt?

Den internationella friidrotten har de senaste åren genomlevt stor turbulens och en rejäl förtroendekris. Det handlar egentligen helt enkelt om en systemkollaps som var tvungen att komma förr eller senare. För väldigt många aktörer har vetat om att det handlat om ett odemokratiskt och korrupt system även om det funnits stadgar, kongresser och en styrelse.  Men det går liksom inte att fälla ett sådant system innan tillräckligt många bestämt sig för att nu får det vara nog. I sviterna av detta sitter den tidigare ordföranden Lamine Diack i husarrest, det internationella friidrottsförbundet har antagit nya stadgar på en extrainsatt kongress i december 2016 och Ryssland är avstängda från den internationella friidrottsgemenskapen till följd av systematisk misskötsel inom antidopingarbetet.

Det som sker nu är mycket positivt och ordförande Sebastian Coe ska hyllas för sitt energiska arbete och även Sverige och Norden är mycket aktiva i den förnyelse och demokratisering som pågår. Men i ivern att ställa allt till rätta kan man också gå fel. Det är på väg att hända nu när Europeiska Friidrottsförbundet vill ändra kriterierna för världs- och europarekord. Skulle det förslaget gå igenom skulle väldigt många anrika världsrekord plötsligt vara strukna ur historieböckerna. Det finns definitivt rekord som är mer än tvivelaktiga och knappast satta med rent spel men det kan inte försvara ett retroaktivt och kollektivt angrepp på alla rekord som har några år på nacken.

EA logga

Vad man vill göra är att sätta upp kriterier idag som blir omöjliga för de flesta rekord att leva upp till och istället ge nya resultat rekordstatus. Förutom problemet att man sannolikt stryker en rad fullt legitima och legendariska rekord så skickar man signalen att idag vet vi minsann hur man kontrollerar ett resultat till 100 %. Det gör vi inte och därför riskerar vi att om några år få stryka även de nya rekorden därför att man då upptäckt nya metoder att avslöja det fusk som eventuellt pågår idag. Det är förstås bra om de nysatta men felaktiga rekorden stryks om några år men vad är vitsen med att eventuellt stryka ett korrekt världsrekord idag för att om kanske tio år behöva stryka ett nyinrättat inkorrekt världsrekord?

Europeiska friidrottsförbundet har en ambition att utveckla vår idrott och återvinna omvärldens förtroende. Det är bra men vi måste välja rätt åtgärder. För några år sedan införde europaförbundet reformen att löpare skulle plockas av banan under loppets gång för att göra det mer spännande. Det fick man backa ifrån och avskaffa därför att det inte tillförde tävlingen något annat än problem. Sedan hade man ett tag ett annat märkligt förslag som gick ut på att aktiva bara skulle få tävla på tävlingar på en viss nivå. Man gjorde jämförelsen med fotboll, att de bästa spelarna spelar i de högsta ligorna. På samma sätt skulle då tex Mo Farah eller Jelena Isinbajeva inte få tävla på Karlstad Grand Prix även om arrangören hade lyckats locka dit dem. Då förstår man inte att den lokala galan till stor del lever på lokala sponsorer och lokal publik som knappast ställer upp om man inte får locka dit vilka aktiva man vill. Det förslaget blev aldrig verklighet och den vägen bör även den här rekordreformen vandra!

Här kan ni läsa mer:

http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20784

http://www.european-athletics.org/news/article=european-athletics-endorses-record-revolution-plan/index.html

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: