Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fransk revolution?!

Revolution betyder omvälvning eller snabb förändring. Det stämmer väl in på Frankrike idag där Emmanuel Macron är ny president. Den yngsta någonsin, 39 år, och med en politisk rörelse bakom sig, En Marche!, som bara är ett år gammal. Det var också det lägsta valdeltagandet sedan 1969, ca 75 %, och ett rekordhögt antal blankröster, ca 12 %. De etablerade partierna, Socialisterna och Republikanerna, var inte representerade i slutvalomgången.

Ändå är det inte den stora omvälvning som det hade kunnat bli. Frankrike sa hit men inte längre. Högerextrema Nationella Frontens Marie Le Pen tog sig till andra valomgången men inte till presidentpalatset. Att Nationella Fronten tar sig till andra valomgången och där erhåller 35 % är allvarligt nog. För Frankrike, för EU och för EU:s medlemsstater.

Trikoloren

 

Idag kan vi alla andas ut och glädjas. Trikoloren står fortfarande för frihet, jämlikhet och broderskap men samtidigt fördubblade Le Pen stödet jämfört med 2002 då Nationella Fronten var i andra valomgången för första gången. Vi måste alla goda krafter enträget jobba på med fokus på arbete och framtidshopp åt alla. Så att vi inte får uppleva att Nationella Fronten fördubblar sig ännu en gång till 2040. Då är det inte samma ‘Vive la Republique’ som skallar över Paris och Europa.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: