Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Anti antidoping?!

Nästa helg den 19-21 maj är det riksidrottsmöte (RIM) här i Karlstad på fantastiska Karlstad CCC. Det är svensk idrotts högsta beslutande organ. Jag har fått förmånen och förtroendet att vara ombud för Svenska Friidrottsförbundet. Svensk Friidrott har bland annat motionerat om en fristående antidopingorganisation vilket är internationell standard men något som vi i Sverige inte lever upp till då antidopingfrågorna hanteras av dopingkommissionen som tillhör riksidrottsförbundet. Tyvärr föreslår riksidrottsstyrelsen avslag på motionen och hävdar att den svenska modellen är förenlig med WADA:s (World Anti Doping Agency) regelverk.

 

Samtidigt som det skälet anförs så har WADA, som tidigare tillstyrkt det svenska upplägget provisoriskt, skickat ett brev till riksidrottsförbundet där man frågar hur det går med bildandet av en fristående antidopingorganisation. Det är inte bara WADA som anser att Sverige bör lägga de här frågorna utanför idrottens organisation utan även dopingkommissionen själv och en statlig utredning, SOU2011:10 Antidopning Sverige – En ny väg för arbetet mot dopning, föreslår samma sak.

SAD_emblem

Varför ska då antidopingfrågorna ligga utanför idrottens organisation? Jo helt enkelt därför att en stor del av dopingproblematiken ligger utanför den organiserade idrotten. Det är således en mycket bredare samhällsfråga. Däremot ska självklart idrottsrörelsen fortsätta med det förebyggande arbetet i vardagen.

 

Det är anmärkningsvärt att riksidrottsstyrelsen går emot sin egen dopingkommissions rekommendation och internationell praxis. Vi får hoppas att idrottens ombud i god demokratisk ordning bifaller motionen. Sverige har en lång tradition av att vara världsledande inom antidoping, inte minst genom professor Arne Ljungqvists stora gärning, och ett avslag skulle ge internationellt eko av ett helt annat slag!

 

Här kan ni läsa mer:

http://www.dn.se/sport/wada-satter-press-pa-rf-i-antidopningsfragan/

http://www.dn.se/sport/arne-ljungqvist-sverige-blir-en-b-nation-inom-antidopning/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: