Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Klimatkris med MP-styre

Av en händelse presenterades både budgeten för Karlstads kommun idag och Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i de värmländska kommunerna. Det är inte bara globalt vi har en klimatkris utan också här hemma i Karlstad och då gäller det företagsklimatet. I Karlstad styr ju som bekant de borgerliga partierna och MP där just Miljöpartiet ansvarar för näringslivsfrågorna genom ordförandeskapet i kommunstyrelsens tillväxtutskott där jag är vice ordförande. Under vintern kom det in en ny ordförande och med det lanserades satsningen 100 företagsbesök på 100 dagar. Det var dags att verkligen lyssna in Karlstadsföretagens åsikter och lägga konkreta och konstruktiva förslag för att förbättra det som företagen upplever som problem i sin vardag.

Idag kan vi se resultatet av arbetet då inga skarpa förslag från den turnén finns med i budgeten och samtidigt uppvisar Karlstad ett oförändrat betyg när det gäller det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen. Karlstad får inte bättre än 3.5 på en skala 1-5 samtidigt som Munkfors, Grums och Sunne noterar 4.0 eller bättre. Tidigare hade Karlstad ett mål om att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet men efter flera år där kommunen snarare hamnat på 5-10:e plats i Värmland togs det målet bort i januari av Karlstads politiska majoritet. Den nationella rankingplaceringen får vi i september.

 

Vi Socialdemokrater sätter jobben främst och har under hela mandatperioden lagt många förslag för ett förbättrat företagsklimat. Vi har bland annat lagt förslag kring mikroföretag som är den bransch som genererar fyra av fem nya jobb. Vi har också föreslagit satsningar inom besöksnäringen som är en väldigt stark näringsgren just nu och vi vill förstärka stödet för ungas och kvinnors företagande. Om kvinnor startade företag i samma utsträckning som män skulle det leda till många nya jobb.

Kommunen får också mycket kritik när det gäller attityden till företagande och det lär inte bli mindre kritik när så få skarpa förslag presenteras efter en sådan omfattande kampanj som genomförts i vinter. Vi Socialdemokrater återkommer med vårt budgetförslag den 2 juni och sedan debatterar kommunfullmäktige samtliga förslag måndag den 19 juni. Varmt välkomna att följa den debatten på plats eller via webbsändningen!

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: