Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Oslo-Sthlm på 2.55

Idag är jag på work shop i Västerås. Det är Trafikverket som bjudit in och det är det tredje tillfället inom ramen för arbetet med åtgärdsvalsstudien för att förbättra tillgängligheten inom stråket Oslo-Stockholm. Det är ett angeläget projekt där även Karlstads kommun, Region Värmland, Örebro kommun och Region Örebro län bildat ett gemensamt bolag kallat Oslo-Sthlm 2.55. Där har jag förmånen att sitta i styrelsen och sedan i november 2016 har vi en heltidsanställd VD i form av Jonas Karlsson från Örebro.

Bland annat har bolaget gått ut med en så kallad RFI (Request For Information) vilket innebär att bolaget undersöker marknadens intresse för att vara med och investera i projektet på olika sätt. Det finns nämligen så stor potential att om vi överför tillräckligt många bil- och flygresenärer till tåg så bedöms det inte bara vara samhällsekonomiskt lönsamt utan kanske till och med företagsekonomiskt lönsamt.

 

Oslosthlm logga

 

Idag sker tex 1,4 miljoner resor årligen med flyg mellan Oslo och Stockholm och i stråket bor mer än 3,5 miljoner människor. Det är många som säger att hade det inte varit en nationsgräns på vägen hade tågen redan gått motsvarande sträcka på under tre timmar. På partikongressen i april fick dock S i Värmland och S i Örebro igenom att det ska bli bättre gränsöverskridande infrastrukturplanering i framtiden.

Även projektet Tåg-i-tid med satsningar på mötesspår i Väse och Välsviken och förändringar på Karlstad C ligger i linje med det här viktiga arbetet. På Karlstad C ska godshanteringen bort och ett nytt resecentrum byggas som blir navet för kollektivtrafiken i Karlstad och Värmland. Om bara några år byter resenären enkelt mellan buss och tåg vid centralen och på Järnvägsgatan. Det blir stor skillnad mot idag då tågen är vid centralen, regionbussarna i kvarteret Älgen och lokalbussarna på Stora Torget.

Att kunna resa kollektivt enklare och snabbare inom Värmland och till de stora städerna Oslo, Stockholm, Örebro, Västerås m.fl. kommer att stärka tillväxten i Karlstad genom att fler kan jobba eller studera på ett ställe och bo på ett annat. Det är en minst sagt spännande resa vi gör de närmaste åren. Välkommen ombord!

Läs mer:

http://www.mynewsdesk.com/se/oslo-sthlm

http://www.trafikverket.se/nara-dig/Orebro/Atgardsvalsstudier/atgardsvalsstudie-straket-stockholm-oslo/

http://www.karlstad.se/karlstadvaxer/projekt/tag-i-tid/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: