Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Den blågula röda dagen

Nationaldagen har bara varit röd dag sedan 2005 och skälen till att vi valt 6 juni är inte helt givna för gemene man. Att det var dagen då Gustav Vasa valdes till konung över Sverige 1523 och att det var dagen då 1809-års regeringsform antogs är det nog inte direkt alla som vet. Det känns lite som att vi fick leta fram den där dagen som vi kan kalla nationaldagen. Den där dagen som känns mer naturlig för norrmän (17 maj) och amerikaner (4 juli). Men det är inte det som är det viktigaste utan att vi uppmärksammar och firar en dag tillsammans.

Där vi tänker på och lyfter fram allt det fantastiska med vårt land. Freden som vi haft sedan 1814. Vårt demokratiska system som gör att alla får vara med och ta de gemensamma besluten. Vår jämställdhet och generella välfärd som kommer alla till del. Vår bedårande natur och vårt sommarväder som vi längtar efter hela vintern och sedan bannar när det väl är här. Vårt goda förhållande till våra närmaste grannar och mångfalden som vi besitter efter år av öppenhet och nyfikenhet på vår omvärld.

 

Nationaldagen och den svenska flaggan äger och förvaltar vi alla tillsammans. Det finns inte någon eller några som har tolkningsföreträde eller mer rättigheter än någon annan. Våra gemensamma symboler får inte tas som gisslan eller missbrukas. Så njut av den blågula röda dagen och välkomna till Museiparken i eftermiddag kl 14.00 så bjuder jag och mina kommunfullmäktigekollegor på kaffe till de vuxna och glass till barnen. Lyssna till tal och musik och se våra nya svenska medborgare stolt erhålla diplom och flagga.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: