Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Anything May happen

Om exakt 15 månader – den 9 september 2018 – är det val i Sverige. Då kan vad som helst hända. Det är demokratins styrka men också lite läskigt. Att Trump skulle vinna eller att britterna bestämde sig för att lämna EU visade inte mätningar och trodde inte gemene man utifrån den ’allmänna känslan’. Macron vann i Frankrike utan ett parti i ryggen, bara en ett år gammal rörelse. Inatt överraskades Theresa May i Storbritannien. Hennes parti – de konservativa – gick bakåt. Inte framåt som May hoppades och utgick ifrån. Hon utlyste nyval med den rätten som premiärministern i Storbritannien har.

Nu hamnar hon i samma situation som vi har i Sveriges riksdag, ingen tydlig majoritet som styr. Det är dock stor skillnad på valsystemen i Sverige och Storbritannien. Vi i Sverige har representativ demokrati och skapar på förhand en stor risk för svaga majoriteter eftersom alla partier får mandat efter röstprocenten. Storbritannien har ett system som kallas majoritetsval i enmansvalkretsar vilket innebär att den som får flest röster i en valkrets tar riksdagsmandatet. Det kan i sin mest extrema form innebära att två stora partier har 51-49 totalt i % över hela landet men 100-0 i mandat.

 

Theresa May hade hoppats på att stärka sitt mandat och sin position inför förhandlingarna om Brexit. Nu har hon plötsligt ett svagare mandat och en svagare position där hon måste förhandla både nationellt om den brittiska linjen och sedan med övriga EU om själva villkoren för Storbritannien. Hon gjorde samma chansning som sin företrädare David Cameron och gick på samma valmina.

I dagens samhälle kan vi mäta mer och oftare än någonsin, vi kan följa valkampanjer och kandidater i realtid och ändå verkar vi ha sämre koll än någonsin på det faktiska valresultatet. Det kan vara bra att ha med sig så här 15 månader före valet i Sverige.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: