Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tillväxt och jobb

Om exakt en vecka är det budgetdebatt i Karlstads kommunfullmäktige. Då ställs de olika budgetförslagen emot varandra. Majoriteten presenterade sitt förslag i slutet av maj och vi och vänsterpartiet presenterade våra respektive förslag den 2 juni. Jag skrev om vårt förslag lite övergripande då men tänkte göra några fördjupade nedslag på vägen fram till nästa måndag.

Socialdemokraternas budget går under namnet Ett attraktivt och jämlikt Karlstad. Det pekar ut att vi vill att Karlstad ska växa och attrahera alla typer av människor och företag men vi ska också hålla ihop kommunen och minska skillnaderna mellan stadsdelar och individer. Det ska inte spela någon roll var du föds eller bor eller hur stor din eller dina föräldrars plånbok är. Den kommunala servicen ska vara likvärdig och alla ska få chansen att nå sina drömmars mål.

 

Vi har sedan tidigare presenterat ett förslag med sex målområden för Karlstads kommun som vi håller fast vid. Det handlar om:

  1. Tillväxt och jobb
  2. Livslångt lärande
  3. Livskvalitet och trygghet
  4. Hållbar utveckling
  5. Demokrati och delaktighet
  6. Attraktiv arbetsgivare

Inom varje målområde har vi formulerat tre övergripande mål som vi anser att kommunen ska sträva emot och helst uppnå. För att nå dem krävs ekonomiska prioriteringar och konkreta verksamhetsförslag. Som vice ordförande i tillväxtutskottet och teknik- och fastighetsnämnden arbetar jag huvudsakligen med frågor inom område 1 där vi har föreslagit följande mål för kommunen:

  1. Antalet karlstadsbor ska öka med minst 1000 per år.
  2. Arbetslösheten ska vara lägre än riksgenomsnittet.
  3. Företagsklimatet ska vara bland de 20 bästa i landet.

 

För att nå de målen så måste jobben sättas i centrum. För oss socialdemokrater är det vår överordnade politiska prioritering. Det framgår av vårt partiprogram såsom varandes ett arbetareparti men också av vårt lokala handlingsprogram som vi gick till val på 2014. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och Karlstad ska bidra med sin del. Alla som kan arbeta ska arbeta.

Därför lägger vi förslag som leder till fler anställda inom kommunens egen verksamhet, vi lägger förslag för att få fler av dem som står en bit ifrån ordinarie arbetsmarknad in i praktik och jobb och vi lägger förslag för att förbättra företagsklimatet så att fler kan anställas i eller starta privata företag. Genom att bli fler och få fler i arbete så ökar skatteintäkten till kommunen vilket gör det möjligt att förbättra den kommunala välfärden och jämna ut skillnader i livsvillkor. Det är klassisk socialdemokratisk politik som fungerat så väl i många år och som kopieras världen över som den nordiska modellen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: