Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Demokrati och delaktighet

Budgetbloggen special inför budgetdebatten i Karlstads kommunfullmäktige på måndag den 19 juni fortsätter. Socialdemokraternas budgetförslag går under namnet Ett attraktivt och jämlikt Karlstad och består av förslag inom sex målområden:

  1. Tillväxt och jobb
  2. Livslångt lärande
  3. Livskvalitet och trygghet
  4. Hållbar utveckling
  5. Demokrati och delaktighet
  6. Attraktiv arbetsgivare

Inom Demokrati och delaktighet har vi formulerat följande tre övergripande mål för kommunen:

  1. Skapa jämlika förutsättningar för att aktivt kunna delta i samhällslivet.
  2. Valdeltagandet ska öka.
  3. Förtroendet för kommunen ska förbättras.

Demokrati är friheten att få uttrycka sin mening, kritisera, upplysa och bilda opinion, liksom rätten och den praktiska möjligheten att tillsammans med andra forma framtiden. Idag ser vi att populismen, främlingsfientligheten och demokratiföraktet ökar i västvärlden. Socialdemokraterna vill arbeta mer medvetet med demokratifrågor och delaktighet samt utveckla formen för beslutsfattandet och kontakten med medborgarna.

 

Det får aldrig bli så att den som har störst resurser eller skriker högst får mest uppmärksamhet och gehör. Alla medborgare måste beredas möjlighet att göra sin röst hörd. Det gäller yngre och äldre, invånare i centrala Karlstad och invånare i våra mindre tätorter, det gäller de som kan skriva akademiska avhandlingar och de som inte kan skriva alls. Kommunen har redan många bra verktyg såsom e-förslag, medborgardialog och samrådsmöten men fler former behöver utvecklas. Det finns ett stort engagemang för samhällsfrågor idag som måste tas tillvara av både kommunen och de lokala partierna.

Det offentliga samtalet måste också hålla en god och hövlig ton där personangrepp, hat och hot möts med nolltolerans. Demokratin är inte fulländad som styrform men den bästa vi känner så här långt och den bär vi ett gemensamt ansvar för att försvara och utveckla.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: