Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Trevlig (mid)sommar!

Äntligen är det midsommar! En av årets höjdpunkter om du frågar mig. Den kommer alltid lika snabbt efter en intensiv avslutning på ‘vårterminen’ med trädgårdsfix, studenten, semesterplanerande, budgetdebatt och sommaravslutningar av olika slag.

Det har varit en händelserik sista vecka för min del. Förra helgen gick i friidrottens tecken med friidrottsförbundets strategidag på lördagen och friidrottsgala på söndagen. Vi lade fast ett förslag till verksamhetsplan för åren 2018-2019 och började titta på den övergripande verksamhetsinriktningen bortom 2020. Det är många stora frågor och utmaningar som alltid: ekonomi, digitalisering, den ideella föreningen och  ledaren i framtiden, mångfald och jämställdhet, friidrott i hela landet mm. På söndagen var det friidrottsfest på Stockholms Stadion. Den internationella tävlingsserien Diamond League kom till Stockholm och det var speciellt för mig som arbetat med BAUHAUS-galan de senaste fem åren. I år var jag bara åskådare och det var rätt gött i det fina vädret och med de fina svenska insatserna. Vår egen värmländska Sofie Skoog VM-kvalade och bjässen Daniel Ståhl kastade över 68 meter i diskus. Han gör 70 meter inom kort tror jag. Tyvärr innehöll diskustävlingen en incident där en diskus hamnade på löparbanan. Ingen person skadad men det ska inte ske den typen av händelser med de säkerhetskrav och rutiner som finns för utrustning och funktionärer.

 

På måndagen var det sedan dags för kommunfullmäktige med budgetdebatt, detaljplan för moskén och planuppdrag för Skutberget. Stora frågor som har betydelse för hela Karlstads kommun och som berör och engagerar många. Jag har tidigare behandlat själva sakfrågorna så det kan ni läsa mer om i andra inlägg. Det var förstärkt säkerhet på mötet och det efter att flera sammanträden tidigare under året störts av besökare som inte kan skilja på rollen åhörare och deltagare. Vi har öppna sammanträden i Sverige och det är en viktig demokratisk princip. Men vi har också andra viktiga principer och det är att vi har val där vi utser företrädare för medborgarna och det är de representanterna som yttrar sig på fullmäktigemötena. Vi kan inte acceptera hot, hat och brott mot de demokratiska spelreglerna. Det är många förtroendevalda och tjänstepersoner  i kommunen som behandlas på ett sätt som hotar rättssäkerheten och tryggheten. Det är något som vi alla måste ta ansvar för och fundera över inför valåret nästa år.

På tisdagen var vardagslunken tillbaka med styrelsemöte i Oslo-Sthlm 2.55 där vi fick en intressant dragning av en genomförd nyttoanalys som visar att förbättrad järnväg och utbyggd tågtrafik mellan de två huvudstäderna är samhällsekonomiskt lönsamt. Det medför också stora positiva effekter för arbetsmarknaden, studieväsendet, bostadsproduktionen, näringslivet och miljön. Vi hade också kommunstyrelse på eftermiddagen med behandling av bostadsförsörjningsprogram, beslut om att vi ska ta fram en ny översiktsplan och remissyttranden gällande regionkommunen i Värmland. Vi godkände också ett vinnande förslag i arkitekttävlingen för resecentrumet vid Karlstad C. Det förslaget ligger nu till grund för den slutliga utformningen som kommer att växa fram under nästa år. Runt 2023-20225 ska allt stå klart och då har vi alla bussar och tåg samlade runt stationen, Hamngatan och Järnvägsgatan. Det ska bli bättre cykelparkeringar och det ska bli en mycket trevligare stadsmiljö än idag. Idag finns tågen vid stationen, regionbussarna vid busstationen och lokalbussarna på Stora Torget. Det är en stökig och tråkig miljö på Hamngatan. Det kommer att bli ett jättelyft när vi är färdiga men det är också stora utmaningar på vägen dit. Det krävs god information och bra samverkan mellan många parter under lång tid.

 

På onsdagen var det nämnddag och då fattade teknik- och fastighetsnämnden bland annat beslut om den första dubbla markanvisningen i Karlstad. Det innebär att för att få bygga på den sista attraktiva tomten i Tullholmsviken (bredvid nya MSB-huset) så måste man först bygga bostäder i Molkom, Väse eller Vålberg. Nu blev det ett vinnande förslag som innebär att Molkom får sina första flerbostadshus på mycket länge. Dubbla markanvisningar har vi Socialdemokrater drivit hårt och det var stort att vara med och fatta det här beslutet. Ambitionen är att kommunen ska ha en till sådan här tävling i höst. Det fanns ju trots allt tre bra förslag som inte vann den här gången. Vi måste bara välja vilken tomt i centrala Karlstad som ska kopplas till tävling två. Nämnden tog också beslut om att öppna Stora Torget för torghandel på söndagar. Det är ett av våra 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat i Karlstad. Galleriorna och andra affärer har söndagsöppet så det är rimligt att även torghandlarna erbjuds den möjligheten. Det leder till ett mer levande och attraktivt centrum.

 

Veckan avslutades med att min bonusgrabb slutade förskolan. Inte bara för terminen utan för alltid. Han hade fjärilar i magen på morgonen och finskjortan på. Väl hemma efter att ha rensat klädskåp och skohylla var han nöjd och glad. Så där som man ska känna sig när man klarat av ytterligare en termin och går på sommarledighet. Jag känner likadant och hoppas att DU också gör det så här på midsommarafton när hela sommaren står för dörren.

Trevlig (mid)sommar!

PS. Bloggen tar inte semester helt men lite glesare med inlägg blir det:)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: