Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Rapport från Rhodos

Jag har varit en vecka på Rhodos, en semestervecka med sol och bad i pool och hav. Härligt och behövligt efter en intensiv vinter  och vår. Det går inte att vara i Grekland och på Rhodos utan att tänka på och läsa om historien. Demokratin som vi känner den föddes i antikens Grekland och Rhodos har gått igenom en hel del innan ön blev det turistparadis det är idag. Grekiskt, romerskt, härjat av pirater under medeltiden, fäste för Johanniterorden i 200 år ca 1300-1500 och sedan ottomanskt i 400 år innan det blev italienskt några decennier första halvan av 1900-talet och igen grekiskt efter andra världskriget.

 

Varje epok har efterlämnat fantastiska spår och avtryck men också förstört och förvanskat. I Rhodos gamla stad kan man vandra i flera världar samtidigt. Ena stunden går du i vallgraven och känner historiens vingslag så påtagligt att du är beredd på att möta en riddare vilken sekund som helst. Nästa stund går du på restauranggatorna ett kvarter bort och ser inget annat än souvenirer, inkastare och färgglada menyer. Människor från världens alla hörn blandas med lokalinvånare och säsongsarbetare. Kyrkor, moskéer och synagogor står sida vid sida och språk och kroppsspråk blandas och ges när beställningar och förklaringar ska göras. Good Morning, Guten Morgen, Kalimera!

 

Hur länge turismen kommer att styra Rhodos är det ingen som vet idag men en dag kommer Berlitz Reseguide (eller dess efterträdare) att ha ett kort avsnitt om epoken då turisterna dominerade den vackra ön mellan Medelhavet och Egeiska havet. Vilken styrande gruppering som tog över får vi som lever idag kanske inte veta men jag är säker på att Rhodos reder ut även den invasionen. Om katten har nio liv så har väl Rhodos, som en av Tolvöarna, åtminstone tolv liv. Det är i alla fall så det känns när man läser om öns spännande historia och filosoferar över dess oskrivna framtid.

 

Thank you, Danke schön, Efcharisto Rhodos!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: