Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Friidrottens mylla

Svensk Friidrott upplever just nu en framgångsvåg som förhoppningsvis ger minst en VM-medalj i London nästa månad. Daniel Ståhl är världsetta i diskus och flera svenska rekord har slagits i olika grenar den här säsongen. Det mest framgångsrika svenska Europamästerskapet för juniorer har just avslutats. Sex medaljer och en åttonde plats i nationstävlingen är bättre än under den gyllene generationen i början av 2000-talet.

Friidrotten behöver stjärnor som genererar medial uppmärksamhet, får ungdomar att vilja testa idrotten, attraherar sponsorer och publik till våra evenemang. Svenska Friidrottsförbundet har tuffa målsättningar när det gäller elitverksamheten och vi vill ta OS- och VM-medaljer varje mästerskap. Det gör vi inte varje gång men nästan. Svensk Friidrott har också tuffa målsättningar när det gäller breddverksamheten. Vi vill undvika vita fläckar, det vill säga orter och områden utan friidrottsklubbar och organiserad verksamhet.

 

De uttalade målen i verksamhetsinriktningen säger bland annat:

  • I varje tätort med 5000 invånare ska det finnas ett friidrottserbjudande.
  • Vi ska öka andelen tätorter med 5000-40 000 invånare som har minst en fullgod anläggning för friidrottsföreningar och skolor.

Mästerskapsmedaljer och svenska rekord är lätta att följa upp och utvärdera. Det är svårare med en del av våra mål för breddverksamheten. Här har vi inte samma tillförlitliga statistik och stora externa intresse men det får inte göra att vi slappnar av och slarvar med de frågorna och målen. För ska vi få fram en ny Daniel Ståhl eller Lovisa Lindh då måste friidrottserbjudandet finnas nära till hands. Då måste friidrotten ha en självklar plats i skolidrotten och då måste arenor med utrustning finnas tillgängliga.

 

I helgen besökte jag Näsängen i lilla Likenäs (färre än 200 invånare) i norra Värmland. En fantastisk kolstybbsarena invid Klarälven. Jag läste på lite om historiken och det visade sig vara precis 80 år sedan de första tävlingarna genomfördes på arenan. Det är mer oklart när den senaste genomfördes men det var nog några år sedan av skicket på anläggningen att döma. Jag vet heller inte hur mycket träning som bedrivs på arenan i dagsläget men det finns en arena där och flersektionsföreningen IFK Likenäs erbjuder friidrott och det är det viktiga. Svensk Friidrott ska vara tillgänglig och det är i den dagliga friidrottsmyllan som  nästa stjärna gror!

 

Näsängen ligger precis invid älven i Likenäs i norra Värmland strax innan Branäsbacken!

PS. Den 25 juli avgörs Karlstad GP på anrika Tingvalla IP i Karlstad och då kan ni se dagens stjärnor live. Missa inte det!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: