Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Friidrottens förändring

Det internationella friidrottsförbundet (IAAF) bildades i Sverige 1912 i samband med solskensolympiaden på Stockholms Stadion. Det grundades på idrottens sunda ideal om sportslig kamp på rättvisa villkor, internationellt utbyte och enhetliga regler och rekord över nationsgränserna. Något gick sedan snett på den drygt hundraåriga resan fram till idag, i alla fall när det gäller friidrottens och idrottens styrande organ. Men även den sportsliga sidan har förstås haft och har sitt med dopning, match fixing och annat fusk.

Det är dock inte så konstigt om sådant frodas när de styrande och kontrollerande organen är korrupta och odemokratiska. Vi har sett flera idrottsorganisationer gå igenom nyttiga reningsprocesser de senaste åren: IOK, FIFA och IAAF för att nämna några.

 

Den stora förändringen för friidrottens del skedde i december förra året när det internationella förbundet vid en extra kongress klubbade en ny och modern konstitution som bland annat kraftigt minskade ordförandens makt och där flera olika externa kontrollorgan inrättades. Det beslutades om ökad jämställdhet och det infördes regler om max antal mandatperioder . Världsdels- och medlemsförbundens roller och inflytande ökade.

 

Sveriges delegation vid kongressen i London 2017. Anna Palmerius, Björn O Nilsson och jag.

I veckan har jag varit i London som ombud på den första ordinarie kongressen sedan den nya konstitutionen trädde i kraft. Det var glädjande att se den utveckling som redan skett med ökad öppenhet, ökad delaktighet och framförallt ökad dialog. Men det är fortsatt en lång väg kvar att vandra för att vinna omvärldens fulla förtroende och för att fullt ut uppfylla alla kriterier för en demokratisk process.  Men det är heller ingen enkel vandring med över 200 medlemsförbund från jordens alla hörn. Friidrotten är verkligen global och den olympiska huvudidrotten. Med den rollen kommer ett ansvar att föregå med gott exempel.

 

På samma sätt har Svensk Friidrott ett särskilt ansvar att driva på den fortsatta demokratiseringen av det internationella förbundet. Det ansvaret tog vi genom flera motioner där vi ville gå längre och fortare fram samt genom att vi hade en stor och aktiv delegation på plats vid både den nyinrättade seminariedelen och själva beslutsmötet. I det här arbetet har vi också samarbetat nära med våra nordiska vänner och Nederländerna.

Nu väntar två viktiga år till nästa ordinarie kongress i Doha 2019 men innan dess ska vi njuta av årets världsmästerskap i London. Det är trots allt det sportsliga som är det allra viktigaste och må nu bästa man och kvinna vinna. I det avseendet har friidrotten inte förändrats sedan 1912!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: