Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tack Usain Bolt!

Usain Bolt har dominerat friidrottsscenen i tio säsonger. Han slog igenom med dunder och brak på OS i Peking 2008. Ett år senare vid VM i Berlin satte han de gällande världsrekorden på 100 och 200 m. 9.58 och 19.19. Jag var där den gången och det är friidrottsminnen för livet. Igår avslutade han sin mästerskapskarriär med stafetten över 4×100 m på VM i London. Det blev inte den avslutning han hade hoppats på utan istället fick han avbryta med skadekänning och halta ut från olympiastadion där han tog OS-guld 2012.

Det är inte bara Bolt som blivit äldre sedan 2009:)

Men den avslutningen påverkar inte hans egen karriär eller insats för friidrotten. Att han är friidrottens störste genom tiderna skriver de flesta under på och många menar också att han är den störste eller åtminstone bland de största inom idrotten totalt sett. Han har betraktats som större än friidrotten under de här åren och han har gjort det dels för sina fantastiska insatser på och dels för sitt agerande vid sidan av banan.

 

Han ställer alltid upp lojalt vid press- och sponsoraktiviteter och han skriver autografer och svarar på dopningsfrågor tills alla är nöjda. Det är förstås ödets ironi att han förra helgen fick släppa titeln världsmästare till antagonisten Justin Gatlin som varit avstängd två gånger för dopningsbrott. De flesta inom friidrottsvärlden var upprörda och ansåg det för bedrövligt, inklusive mig själv och säkert också Usain Bolt. Men han gratulerade Gatlin och det är bland annat den inställningen som gör honom till den störste. Det är inte Bolt eller Gatlin som sätter spelreglerna för vilka som får vara med och inte, det gör de internationella organisationerna IAAF och WADA.

 

Nästa säsong blir inte som andra men även om Bolt nu fått släppa titeln världsmästare så är han fortsatt världens snabbaste man med sina 9.58. Det rekordet kommer också att slås en dag för så sker med alla rekord till slut. Jag hoppas att jag får uppleva det även om det kanske inte blir på plats som den där magiska kvällen i Berlin 2009!

Bolts världsrekord i Berlin 2009!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: