Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Grannfejd Finnkampen

Då är det dags igen, den enda högt hyllade grannfejden. Finnkampen avgörs på Stockholms Stadion den här helgen och det är en kamp som snart varat i 100 år. Det var nämligen Finland som initierade idén 1918 efter sin självständighet men det kom att dröja till 1925 innan den första landskampen blev av. Sedan dess är den årligen återkommande (med några uppehåll för världskrig och annat), vartannat år i Sverige och vartannat år i Finland.

Det är den enda kvarvarande landskampen i friidrott som avgörs regelbundet och kanske är det därför som den är så populär och välkänd. Finnkampen är ett av de idrottsevenemang i Sverige som har högst kännedom bland svenska folket. Vasaloppet toppar den listan. Friidrott är normalt en extremt individuell idrott och kanske är det också därför som den är så populär bland de tävlande. Du ingår inte bara symboliskt i landslaget utan det är bokstavligen det svenska landslaget du är med i.

Det är heller inte vilket landslag som helst vi ställer på benen. Det är Sveriges största landslag och med en fantastisk mångfald om man tittar på svensk geografi och etnisk bakgrund. Män och kvinnor tävlar på lika villkor och det finns dessutom en ungdomsfinnkamp.

 

Jag har under det senaste året haft äran att vara ordförande i styrgruppen för evenemanget. Idag är det examensdags. Fram till idag har det handlat om att förbereda och planera. Lagen ska transporteras, bo och äta. De ska ha uppvärmningsmöjligheter och tävlingstekniska förutsättningar som är korrekta och rättvisa. Det ska finnas en fungerande publik-, media-, funktionärs- och VIP-service. Evenemanget har knutit till sig viktiga partners och sponsorer och marknadsförts i alla möjliga kanaler. Säkerheten ska säkerställas.

Nu står det sportsliga i fullt fokus. Nu är det man mot man och kvinna mot kvinna där varje poäng är lika mycket värd. Nu finns det ingen grannsämja kvar förrän imorgon kväll igen. Nu är det grannfejd så som vi gör i Norden. Där vi drar Norgehistorier och slår finnarna i Finnkampen. Tänk om alla kunde ha den typen av grannfejder i världen. Då vore det en mycket trevligare och säkrare plats. Lycka till alla tävlande och må bästa land vinna!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: