Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Infravärme

Infrastrukturfrågor är heta just nu. Förra veckan kom Trafikverkets förslag till ny nationell transportplan, mötesspåren i Väse, Välsviken och vid Pråmkanalen är uppe till diskussion och idag i Örebro möts ett 15-tal privata aktörer från nio länder som visat intresse för att engagera sig i sträckan Oslo-Stockholm. Därtill jobbar vi lokalt med Karlstads nya resecentrum, ett flertal broar och södra förbindelsen som ska avlasta trafiken genom Karlstad.

 

Det är dock inga billiga projekt och snabba processer och därför måste vi ha tålamod och jobba på många fronter samtidigt. Till själva infrastrukturen kommer diskussioner om transporter av gods och människor. Vad ska gå på lastbil, järnväg, fartyg och flyg? Det är glädjande att Trafikverket har med nya slussar i Trollhättan vilket är en förutsättning för fortsatt Vänersjöfart. Vi måste få till upprustningen av Värmlandsbanan som är Sveriges hårdast trafikerade enkelspåriga järnväg och vi måste se till att Karlstad flygplats även fortsättningsvis har flyglinjer både nationellt och internationellt. E18 är en viktig pulsåder som går rakt igenom Karlstad och Värmland och där stora lyft skett de senaste åren men ännu finns sträckor kvar att förbättra.

 

Infrastrukturfrågor handlar om tillväxt och i slutändan om arbetstillfällen men det är också en fråga om att kunna knyta an till vår omvärld. Om resande och mänskliga möten. Vi får aldrig bli isolerade och nöjda med det vi har. Vi måste alltid omvärldsspana och vilja ta ett steg till. Då måste det vara lätt att nå och lämna Karlstad och Värmland. Det är ingen vits att ligga längs den nordiska triangeln Oslo-Stockholm-Köpenhamn om det inte är några som  kan ta sig hit och härifrån på vettig tid.

 

Med en ny regionkommun i Värmland från och med 1 januari 2019 och Karlstads kommun snart uppe i 100 000 invånare så har vi en ny situation. ‘A new normal’ helt enkelt och det måste vi förstå och planera och agera utifrån. Det handlar inte så mycket om huruvida man gillar det eller inte. Det är ett faktum och för min del så gillar jag det dessutom och jag gillar även den här infravärmen. Särskilt nu när vi går emot hösten!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: