Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Campa på Campus

En ny universitetstermin har dragit igång och i år är det inte bara en massa nya studenter utan också en ny rektor i form av Johan Sterte. Jag var precis och lyssnade på honom på Handelskammarens aktivitet i nya företagskomplexet Skeppet i Inre Hamn. Det är glädjande att höra att Sterte ser positivt på en aktiv samverkan med näringslivet och det offentliga. Fler studenter behöver stanna i Karlstad och Värmland efter avslutade studier för att vi ska klara vår långsiktiga kompetensförsörjning.

Det är också glädjande att Sterte flyttat hit och skrivit sig i Värmland. För det behövs en bostad och lika självklart som att rektorn får tag på en bostad ska förstås alla studenter som vill studera i Karlstad få tag på ett boende. Nu får vi som vanligt rapporter om studenter som får tacka nej till sin drömutbildning, pendla långa avstånd, bo temporärt hos nära och kära och till och med hyra in sig på vandrarhemmet på Kasernhöjden.

Johan Sterte, universitetes nya rektor intervjuas av Frida Johansson, VD Handelskammaren Värmland.

När Karlstads styrande majoritet (alliansen och miljöpartiet) 2015 avskaffade den kommunala bostadsgarantin för studenter tog vi strid för den och har gjort det allt sedan dess. Vi talade då om risken för att få se studenter campa på Campus och även om det aldrig gått så långt är vandrarhem illa nog. Karlstad hade under många år en bostadsgaranti som tjänade både studenter och staden väl. Visst var det tufft att leva upp till den många gånger men just genom att ha en garanti och många som arbetade aktivt så kunde den alltid infrias. Det är hård konkurrens om studenterna i landet och en oerhört viktig faktor är just tillgången till en bostad. Att medvetet avskaffa en sådan konkurrensfördel är verkligen inte bra.

Tyvärr använder den nuvarande majoriteten just metoden att när det är tuffa mål eller en svår garanti så avskaffar man dem hellre än anstränger sig lite extra. Karlstad hade tidigare ett mål om att vara topp-20 i landet gällande företagsklimat men när kommunen sjönk placering för placering valde man att avskaffa målet istället för att jobba hårdare emot måluppfyllelse. Förra året hamnade Karlstad på plats 89 i landet och det är den sämsta placering sedan mätningarna infördes. Den 26 september kommer årets ranking och då får vi se hur det går i år.

Vi Socialdemokrater har varit tydliga i båda de här frågorna. Vi föreslår ett återinförande av bostadsgarantin för studenter och målet om ett företagsklimat topp-20 i landet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: