Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Handslag för företagsklimatet

Under gårdagen presenterades den årliga rankingen över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Karlstads styrande majoritet gick ut och skröt över en klättring med 15 placeringar upp till blygsamma plats 74. Det är bra att de senaste årens fria fall i rankingen har stannat av men Karlstad är fortfarande långt ifrån kommunens tidigare mål om topp-20 i landet. Ett mål som funnits i flera år och som avskaffades av fullmäktige så sent som i januari i år. Vi Socialdemokrater föreslog att målet skulle ligga fast. Vi anser inte att svåruppnådda mål ska avskaffas utan då får man istället arbeta hårdare och med rätt åtgärder. Att hylla en 74:e plats är lite Orewellskt måste jag säga.

 

En sjätte plats i Värmland och en 74:e plats i Sverige räcker inte om Karlstad ska kunna vara tillväxtmotorn för hela regionen och därför föreslår vi idag att kommunen och näringslivet sluter en överenskommelse om konkreta åtgärder som ska genomföras under det närmaste året. Vi kallar det ett Handslag för bättre företagsklimat.

 

Det kan handla om konkreta åtgärder inom de parametrar som mäts. Till exempel kan jag konstatera att Karlstad får alldeles för dåliga resultat på frågan om kommunpolitikers, tjänstemäns och skolans attityder till företagande. Utbildningsinsatser för de kategorierna kan vara en sådan sak.

 

Vi Socialdemokrater har sedan tidigare presenterat 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat. Ett initiativ som fått mycket positiv återkoppling. Problemet är att vi är i opposition så många av förslagen blir aldrig verklighet. Vår önskan med ett Handslag för bättre företagsklimat är att det ska bli mindre politiserat och mer en konkret åtgärdslista som kommunen och näringslivet är överens om. Vi får se om vi får gehör för det förslaget.

 

Se hela rankingen här:

http://www.foretagsklimat.se/

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: