Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Lokalpolitik i Skåre

Skåre är Karlstads näst största stadsdel efter Kronoparken. Eller egentligen är det en egen tätort med närmare 6000 invånare. Oavsett hur Skåre definieras så har området brist på lokaler för idrottslivet och övrigt ideellt föreningsliv. När Ilandaskolan renoverades för några år sedan så uppgraderas inte den gympasalen till fullstor hall vilket kommunen normalt sett gör på högstadieskolor. Utöver Ilandaskolan finns mindre salar på Stodeneskolan och Skåreskolan. Det finns heller ingen fritidsgård eller motsvarande kommunal anläggning med mötesrum för föreningslivet. Den här bristen har en rad föreningar tagit fasta på och bildat en gemensam arbetsgrupp för ett Allaktivitetshus i Skåre. Gruppen bjöd igår in till ett öppet möte och omkring 100 personer och de flesta partier i Karlstad fanns på plats.

 

Välbesökt Öppet möte i Skåre!

Gruppen berättade om sina önskemål som är ett nydanande Allaktivitetshus med en fullstor sporthall med läktare för 400 personer, omklädningsrum, dommarrum och förrådsutrymme. Vidare vill man se en samlingssal med plats för 400 personer, ett fullutrustat storkök och en entréhall med café för ett 40-tal personer. Man vill att huset ska rymma ett 10-tal kontorsrum och mötesrum för de lokala föreningarna och fritidsutrymmen för ungdomar. De föreningar som driver arbetet är den lokala S-föreningen i Skåre/Råtorp, pensionärsorganisationerna SPF och PRO, Hertzöga BK och Skåre Handboll. Gruppen ser gärna att kommunen tar investeringskostnaden och man är beredd att i föreningsform bidra till driften.

 

Den här typen av kombinerade anläggningar för den ideella sektorn ser vi alltmer av. Det pågår ett arbete i Norsbygden för att överta Edsvallaskolan med lokala krafter och kommunen arbetar med en samlokalisering på Kronoparken av Fröding Arena, biblioteket och fritidsgården. Även när det gäller den kommande ombyggnationen av Fredricelundsskolan på Våxnäs har det här varit centralt. De ideella föreningarna av olika slag är otroligt viktiga i vårt demokratiska system och de måste kunna genomföra sina möten och aktiviteter i ändamålsenliga lokaler.

 

Vi Socialdemokrater ser oerhört positivt på den här formen av samlokaliseringar. Vi har varit starkt pådrivande i fallet Edsvallaskolan och vi har avsatt budgetmedel för samlokaliseringen på Kronoparken. Även om Socialdemokraterna inte säger ja rakt av till arbetsgruppens förslag så meddelade vi på gårdagens möte att vi är beredda att avsätta medel för lokaler för föreningslivet i Skåre under kommande mandatperiod. Det är vad jag kallar bra lokalpolitik!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: