Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Högre än kyrktornet?!

Idag har den socialdemokratiska gruppen i stadsbyggnadsnämnden en debattartikel i NWT. Den handlar om modern stadsbebyggelse och gruppen har fått en hel del inspiration från Malmö efter en studieresa dit. De fick inspiration både när det gäller höjden på husen och närheten till vatten. En vanlig uppfattning i Karlstad är att vi inte får bygga högre än domkyrkotornet men någon sådan regel finns inte. Däremot finns en förtätningsstudie från 2009 som säger att ”domkyrkotornets dominans i stadsbilden får inte förtas”.

 

Det är klart att det är rimligt att vi inte bygger högre än kyrktornet i direkt anslutning till själva kyrkan men hur långt utanför kyrkbacken ska hållningen gälla? När Seglet byggdes på Orrholmen för många år sedan var det strid om höjden och många anser nu att det gott och väl kunde ha blivit några våningar till. När höghuset på Bryggudden fastställdes var det strid in på metern och till och med halva våningar diskuterades. Det senaste kontroversiella höghuset är det som är föreslaget i kvarteret Almen och jag har full förståelse för synpunkterna på själva lokaliseringen men svårare att förstå upprördheten över själva höjden.

 

Höjden blir ofta en stridsfråga till och med i områden en bra bit ifrån centrum och där vare sig kyrktorn eller grannar skyms. Ett sådant exempel är Jakobsberg där det med fördel skulle gå att bygga några våningar till när vi ändå bygger. I en växande stad och kommun där vi värdesätter vattendrag, grönområden, lek- och idrottsplatser och ytor för samhällsservice måste vi bygga tätare och högre i centrala Karlstad. Samtidigt ska vi förstås göra allt vi kan för att få till bostadsetableringar i våra mindre tätorter. Det är genom att erbjuda en mix av lägen, upplåtelseformer och utformningar som vi kan attrahera alla typer av människor att flytta till vår kommun. Då måste vi ibland kunna bygga högre än domkyrkotornet från 1700-talet!

 

Här kan du läsa debattartikeln i dagens NWT:

http://nwt.se/asikter/debatt/2017/10/09/i-karlstad-vaxer-husen-med

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: