Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Europafriidrottens reformtakt

I helgen har Europeiska friidrottsförbundet (EAA) haft kongress i Vilnius. Där presenterades en del nya grepp när det gäller tävlingsformer och regler. Bland annat ska en helt ny typ av lagtävling prövas redan 2019 när European Games genomförs i Minsk i Vitryssland. Europeiska friidrottsförbundet har även tidigare varit snabbfotade när det gäller att reformera tävlingsrelaterade frågor. Vissa reformer mer lyckade än andra.

 

Ett tag handlade det om att plocka löpare av banan mitt under brinnande lopp och i Lag-EM har man testat att ge hopparna fyra rivningar totalt istället för tre per höjd i stav och höjd. Andra förslag har handlat om att aktiva på en viss idrottslig nivå bara ska få tävla i en viss typ av galor. Man jämförde då med fotbollen och sa att de bästa spelarna spelar i de högsta ligorna. Ett sådant regelverk hade inneburit att vi inte kunde få se världens bästa friidrottare i tex våra svenska Folksam Grand Prix-galor. I vintras kom förslaget om att stryka alla gamla Europa- och världsrekord oavsett hur korrekta de må vara.

 

Europeiska friidrottsförbundets styrelse. Om 10 år kan det se annorlunda ut.

När det gäller det interna reformarbetet av den egna organisationen har man inte lika bråttom. Inför kongressen kom man med ett stadgeförslag som innebär jämställdhet i styrelsen och kommittéer 2027! Efter att framförallt de nordiska förbunden tagit strid för ett högre tempo köpte man kompromissen att en arbetsgrupp tillsätts som ska lägga förslag till kongressen 2019. Om de förslagen går igenom så gäller de ifrån 2023…

 

Alla som jobbat med förändringsarbete vet att man måste börja inifrån. Då måste mångfald, föryngring och jämställdhet upp på dagordningen och genomföras i verkligheten. Inte i en avlägsen framtid när de unga redan blivit gamla.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: