Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Handel föder handel

Handeln genomgår stora förändringar genom bla ökad e-handel, behov av mindre ytor i butikerna, ökad efterfrågan på närodlat och lokalproducerat samtidigt som också många starka nationella och till och med internationella kedjor tar stort utrymme. Förändringstider gör att alla känner sig lite oroliga och förfördelade. Mindre kommuner menar att allt förläggs till de stora kommunerna, mindre tätorter i de stora kommunerna menar att allt hamnar i centralorten, stadsdelarna i centralorten menar att allt hamnar i centrum och i externa köpcentrum, centrumhandeln menar att det är för mycket externhandel och externhandeln tycker att kommuner bara koncentrerar sig på centrummiljön.

 

Det positiva i kråksången är att handel föder handel och att den fysiska detaljhandeln i Sverige omsatte 655 miljarder kronor år 2016, vilket var en ökning med två procent jämfört med år 2015. Jag skulle också gissa på att vi går ännu en julhandel med rekord till mötes. Det är också så att konkurrens är nyttigt men förstås inte alltid roligt. Det är alltid lika intressant när tex representanter från hotellnäringen konstaterar att det är goda tider med hög beläggning men inte så hög så att det motiverar ett hotell till. Eller när livsmedelskedjor säger att vi måste få etablera oss men sedan är kvoten fylld.

 

Jag undrar ibland om de tänker på att de säger det till just oss inom den politiska branschen. Där vi verkligen vill behålla (eller helst öka) vår marknadsandel (röstprocent) men förstås måste acceptera fri etableringsrätt (alla som vill får bilda partier i Sverige). Det är klart att de förtroendevalda i en kommun har ett visst ansvar för balansen mellan tex centrumhandel och externhandel men vi styr inte och ska inte styra över enskilda branscher och butiker. Vårt uppdrag är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för alla handlare (och andra näringsidkare) i såväl köpcentrum, centrum, stadsdelscentrum som våra mindre tätorter. Det är sedan medborgarna som avgör både vilka affärer och partier som får störst del av kakan!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: