Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

EU-handslaget

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde besökte Karlstad igår och slöt EU-handslaget med bla Karlstads kommun, Region Värmland och Karlstads universitet. Ann Linde initierade det här projektet när hon fick rapporten EU på hemmaplan på sitt bord och upptäckte att trots att Sverige varit medlem i 22 år så är fortfarande okunskapen och osäkerheten om vad EU egentligen gör och hur det fungerar stor bland allmänheten, förtroendevalda, tjänstepersoner och lärare.

 

EU-minister Ann Linde diskuterar EU-frågor med Per-Samuel Nisser, Johan Sterte, Tomas Riste och Hans Jildesten.

65 % av befolkningen är ändå positivt inställda till själva medlemskapet men bara ynka 5 % upplever att de kan påverka EU och EU-beslut. 70 % av de förtroendevalda uppger att de känner sig så osäkra på EU-frågor att de avstår från att diskutera EU-frågor med sina väljare. Samtidigt påverkas 60 % av alla frågor som hanteras lokalt direkt eller indirekt av EU-regler så den här situationen måste förändras. Karlstad var det 37:e handslaget och på Europadagen den 9 maj nästa år bjuds alla in för avrapportering och uppföljning.

 

Personligen är jag väldigt engagerad i EU-frågan och jag studerade bland annat EU-kunskap på universitetet och skrev mina kandidat- och magisteruppsatser inom internationell politik där den ena behandlade EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Det är dock 15 år sedan och även jag måste erkänna att jag läser mindre om och följer EU-politiken sämre idag än jag gjorde då.

 

EU står inför stora utmaningar med Brexit, flyktingsituationen och fler medlemmar än någonsin där några utmanar EU:s mest fundamentala grundpelare såsom oberoende domstolar och fri media. Samtidigt får vi inte glömma att EU är ett fredsprojekt som startade genom ekonomiskt samarbete som tvingade medlemsländerna till faktisk samverkan och inte bara signaturer på ett papper. Och även om det förekommit krig på den europeiska kontinenten sedan EU bildades så har det inte varit krig mellan några medlemsländer sedan dess. Det måste vara den viktigaste grundkursen som alla EU-medborgare ska känna till!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: