Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Hoppfullt i Karlstad

Svenska Friidrottsförbundets styrelse beslutade igår att tilldela Karlstad prestationscentrum för grengruppen hopp. Det är ett fint erkännande för friidrottsmiljön i Karlstad och ett stort förtroende och ansvar. Sedan tidigare finns prestationscentrum för kast i Växjö, sprint/häck i Falun och medel/långdistans i Göteborg.

 

Varje prestationscentrum har beroende på grengruppens karaktär och förutsättningar olika verksamhetsplaner. Men det finns också några viktiga och gemensamma nämnare vad gäller uppdragen och visionerna där de viktigaste är;

  • Individutveckling. Prestationscentrum skall bidra till att aktiva och tränare på såväl internationell och landslagsnivå får stöd och hjälp att utvecklas för att nå sin maximala och optimala förmåga. Detta gäller såväl dagens elit men också juniorer som startat sin resa.
  • Grenutveckling. Prestationscentrum skall också säkerställa att vi har en bra rekrytering från ungdomsverksamhet och uppföljning av yngre aktiva och tränare. Vi ser ett stort värde i att alla grenar och grengrupper kommer att utvecklas för ett starkt svenskt landslag i framtiden också.
  • Utveckling av tränare. Att erfarenheter mellan tränare tas tillvara på ett ännu bättre sätt och inte minst mellan olika generationer.

 

I Karlstads fall hade man en stark ansökan där flera viktiga parter samarbetar och samverkar. IF Göta, Värmlands idrottsförbund, Karlstads kommun inklusive riksidrottsgymnasiet för friidrott och Karlstads universitet. Det finns en gedigen friidrottsverksamhet med duktiga aktiva, kompetenta tränare, ändamålsenliga anläggningar med hög tillgänglighet, god medicinsk service, bra avtal med hotell för läger och och samlingar mm. Det är initialt ett treårigt samarbete där Svenska Friidrottsförbundet och Karlstads kommun delar på kostnaden för en heltidsanställd grengruppschef som rapporterar till friidrottens förbundskapten Karin Torneklint. Därtill lägger förbundet in medel för aktiviteter och de lokala aktörerna bidrar bla med kompetens, studier och forskning.

 

Karlstad förstärker därmed sin strategiska och nationella position inom svensk friidrott. Sedan tidigare finns ett riksidrottsgymnasium för friidrott, en årlig Folksam Grand Prix-gala, stora och etablerade motionsarrangemang såsom Karlstad Stadslopp och Vårruset samt ett flertal elitaktiva och tränare som konkurrerar på nationell och internationell nivå. Sofie Skoog och Stefan Holm är två av de mer namnkunniga men det finns fler. 2019 arrangeras också Friidrotts-SM i Karlstad på Tingvalla IP som då fyller 100 år. Och redan om 8 dagar är det födelsedagskalas för en friidrottsarena då Våxnäshallen fyller 30 år.

 

Som stolt ledamot (jag deltog inte i beslutet) i Svenska Friidrottsförbundets styrelse vill jag säga grattis och lycka till med det nya uppdraget.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: