Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kooperera mera

Jag var på en mycket intressant konferens igår om innovativa affärsmodeller. Den fokuserade på kooperationer och ekonomisk demokrati. Kooperationen som företagsform är outvecklad och missuppfattad i Sverige jämfört med flera av de stora europeiska länderna såsom tex Spanien och Frankrike.

 

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein beskrev varför och det beror till stor del på ett historiskt arv där vi svenskar förknippar den här diskussionen med höger-vänster, löntagarfonder och en sammanblandning av marknadsekonomi och kapitalism. I långa perioder har både näringslivet och fackföreningsrörelsen varit motståndare och därför har företagsformen aldrig riktigt hamnat högt på den politiska dagordningen. Det avspeglas även inom lagstiftningen som är dåligt anpassad för den här typen av företagande.

 

Professor Bo Rothstein redde ut begreppen kring ekonomisk demokrati.

Studier visar dock att kooperationer hävdar sig lika bra marknadsekonomiskt som vanliga företag och dessutom tar de stor hänsyn till medarbetare och närmiljön. Därtill lämpar de sig väl för mindre företag och landsbygden varför de kan vara särskilt intressanta i dessa tider av urbanisering och företag som flyttas. Det är också ett alternativ när fungerande företag tvingas lägga ned i brist på arvtagare eller externa köpare. Det är väldigt många företag som bara läggs ner istället för att drivas vidare av de anställda som ofta kan det mesta om både företaget och kunderna.

 

Konferensens föredragande poängterade att detta är en fråga som behöver komma högre upp på såväl EU:s som den nationella politikens agenda och att Sverige borde kunna vara ett föregångsland istället för den b-nation vi är idag inom området. Bo Rothsteins förslag var en traditionell SOU (Statens Offentliga Utredningar) medan andra ville se ett ökat engagemang i de organisationer och nätverk som finns inom branschen. Personligen anser jag att alla jobb är viktiga jobb och kan vi göra mer lokalt för att stimulera den här näringsformen så ska vi självklart göra det.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: