Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Oktoberrevolten 2017

Det är fruktansvärda vittnesmål som kommer fram den här hösten. Kvinnor i alla åldrar och i alla branscher som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Det började med skådespelaren Alyssa Milanos uppmaning att svara #metoo på hennes tweet den 15 oktober och sedan dess har det rullat på likt en revolution världen över inklusive Sverige. Förra torsdagen var det idrottens och friidrottens tur när Moa Hjelmer berättade om en våldtäkt i samband med Finnkampen 2011. Veckan innan det kom det berättelser från den politiska sfären under #imaktenskorridorer. Det är tungt att läsa alla dessa historier men förhoppningsvis leder den här öppenheten nu till verklig förändring. För det krävs att enskilda män förändrar sitt beteende men också att organisationer förändrar sitt arbete med de här frågorna.

 

Både Socialdemokraterna och Svenska Friidrottsförbundet har agerat snabbt och kraftfullt till följd av de vittnesmål som kommit fram. Det känns bra även om det förstås bara är en början! Den 19 november gick Socialdemokraterna ut med följande information:

 

”För oss socialdemokrater gäller nolltolerans mot sexuella trakasserier och sexism. Samtidigt är vi som politiskt parti på inga sätt vaccinerade mot den här typen av beteenden. Vi har tillsatt en särskild grupp under ledning av vår kanslichef Lisa Hedin som kommer att ta fram ytterligare åtgärder. Gruppen är direkt underställd partisekreteraren. I gruppen ingår kanslichef Lisa Hedin, HR-chef Mikael Björk Blomqvist och vice gruppledare i riksdagen Berit Högman. Redan nu har vi upprättat en mejladress där man kan kontakta gruppen med sin berättelse. Skriv till dem på metoo@socialdemokraterna.se. Ingen förutom gruppen kommer att ha tillgång till inboxen och vi kommer att följa de rutiner och den beredskapsplan vi har gällande sexuella trakasserier. Vi uppmanar även till att upprätta polisanmälan i de fall brott begåtts.”

 

Svenska Friidrottsförbundets styrelse gjorde följande uttalande i fredags kväll den 24 november:

 

”Under torsdagen berättade en av våra landslagsaktiva, Moa Hjelmer, om att hon utsatts för en våldtäkt i samband med Finnkampen 2011. Att någon ska uppleva detta inom friidrotten, eller i någon annan del av samhället, är helt oacceptabelt. Det här har chockat oss och gjort oss ledsna och arga. Vi kan inte nog understryka hur allvarligt vi ser på den här händelsen och vi har ett stort ansvar i att både förstå vad som har hänt och att hitta metoder att komma åt de här problemen i framtiden. Som första steg fokuserade vi på att, genom flera kontakter med Moa, visa henne vårt stöd och skapa oss en bild av hennes upplevelser. Vi fortsätter att ha tät kontakt med Moa och rekommenderar henne bland annat att göra en polisanmälan, som vi i så fall står bakom. Inget beslut är dock fattat kring detta just nu.

 

Detta rör sig om en mycket allvarlig händelse och den har tydliggjort behovet av en utredning där vi i detalj granskar vår verksamhet, med utgångspunkt i det som skett. Vi kommer att anlita extern kompetens som neutralt bland annat kan utreda om detta är i större omfattning än vad vi idag känner till och för att bättre skydda våra friidrottare i framtiden. Vi kommer även att arbeta nära tillsammans med Riksidrottsförbundet och deras specialistkompetens. De slutsatser som utredningen ger oss kan bli ett underlag för såväl direkta åtgärder som en handlingsplan för förebyggande arbete. #metoo, och de upprop inom olika branscher som följt, är enormt viktiga. Dels för att de för fram upplevelser i ljuset, men också för att det leder till en ökad öppenhet och granskning. Konsekvenserna av uppropen visar också hur avgörande det är att berätta om hemska upplevelser i vår och andras verksamheter. Utan kännedom är det svårare för oss att agera och sätta in åtgärder. Våld, övergrepp, kränkningar, trakasserier eller andra ofredanden har ingen plats inom idrotten.”

 

Låt hösten 2017 gå till historien som hösten då historierna kom fram men också hösten då den verkliga förändringen kom!

 


 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: