Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Rött kort Ryssland

Jag har skrivit om förändringsprocessen inom internationell idrott tidigare. Om skandalerna inom bland annat IOK (internationella olympiska kommittén), FIFA (internationella fotbollsförbundet) och IAAF (internationella friidrottsförbundet). Korruption, doping och bristande demokrati och öppenhet. För det internationella friidrottsförbundet startade den riktiga förändringsprocessen i och med Sebastian Coes ordförandeskap hösten 2015 och där finns nu en ny konstitution på plats, den tidigare ordföranden Lamine Diack sitter i arresten i Frankrike och Ryssland är avstängda ifrån förbundet.

 

Nu verkar även äntligen IOK ta krafttag då vi sedan tidigare vet att de förändrat processen för tilldelning och finansiering av OS. Det utgår ett större arrangemangsstöd till arrangörslandet och det ställs krav på verklig hållbarhet och vettiga arbetsförhållanden kring arenabyggen mm. Det är därför som SOK driver en svensk kandidatur igen även om det är viss uppförsbacke när det gäller det politiska stödet i Stockholm.

 

Och så kom då det i idrottens värld verkligt kraftfulla beskedet – att en nation stängs ute från de olympiska spelen. Ryssland som land får inte medverka vid vinterns OS i Sydkorea. Skälet är systematiserad manipulation av antidopingreglerna. Däremot ska bevisat rena ryssar få delta under neutral flagg. Det är självklart ett kontroversiellt beslut men för alla oss som sett dokumentären ICARUS (Ikaros) på Netflix ett beslut som vi väntat på sedan den publicerades. Den uppfyller alla krav på en framgångsrik avslöjande dokumentär och jag rekommenderar alla (idrottsintresserade eller inte) att se den.

 

Nu följer som vanligt en debatt om vilka man kan lita på och om det inte finns doping överallt etc. Och ja, det finns doping överallt i olika omfattning men det som är nytt är att alla kan straffas och att länder kan stängas av. Så har det uppenbarligen inte alltid varit genom historien och då har det också varit svårt att komma åt dopingen på riktigt. Att man inte kan lita på varje individ är tråkigt men något vi fått lära oss att leva med här i världen. Det är när man inte kan lita på systemet som det är riktigt illa. Det senaste beskedet ifrån IOK är ett steg i rätt riktning i den frågan.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: