Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Växa är relativt (viktigt)

Mina partikamrater i stadsbyggnadsnämnden hade en debattartikel i NWT häromdagen (se länk längre ned). Den handlar om att Karlstad växer för långsamt i förhållande till våra jämförelsekommuner och att det är svårt att komma framåt med både bostadsprojekt och välfärdsverksamheter (tex skolor och särskilda boenden). De stöter på protester och överklaganden. Självklart ska berörda få tycka till men samtidigt måste vi bygga någonstans (eller snarare på många ställen) om vi ska kunna växa som kommun.

 

Och växa behöver vi för att klara framtidens försörjning. Håller vi inte vår relativa position så tappar vi i attraktion, skatteintäkter, statliga och privata investeringar. Alternativet är att det går bakåt och det är inte något bättre alternativ. Det är omöjligt att stå precis still. Då är det andra som springer förbi. Det sker redan. Växjö passerade oss i befolkningsstatistiken under hösten 2017 så nu är Karlstad på plats 23 i Sverige. Örebro blev 150 000 invånare under hösten och det långt innan vi nått 100 000.  Karlstad växer men för sakta och Värmland tappar befolkningsmässigt i förhållande till andra regioner.

 

För att växa på ett hållbart sätt måste vi få fram fler arbetstillfällen och bostäder i hela kommunen och i hela regionen. Därför vill vi Socialdemokrater starta en tidig medborgardialog om var nästa stora nya stadsdel med hållbarhetsprofil ska förläggas. Därför driver vi hårt frågan om dubbel markanvisning som leder till nya bostäder i kommunens mindre tätorter (för att få tillgång en mycket attraktiv tomt centralt måste exploatören även bygga på en mindre attraktiv tomt). Därför är vi positiva till förändringarna inom kollektivtrafiken i Värmland (att Karlstadsbuss och Värmlandstrafik får en gemensam huvudman och att utbudet blir större och trafiken samordnas bättre). Därför är vi positiva till byggandet av det nya resecentrumet vid Karlstad Centralstation som ger bättre pendlingsmöjligheter inom och utanför länet. Du ska kunna bo på ett ställe och arbeta eller studera på ett annat. Därför är vi positiva till den nya snabbusslinjen Karlstadsstråket som gör det enkelt för Karlstadsbon att välja bussen.

 

Vi måste våga växa och det är inget som går ut över redan befintliga medborgare eller miljön om vi gör det genomtänkt och medvetet. Tvärtom blir det till nytta för oss alla. Att växa är relativt men också relativt viktigt!

 

Läs artikeln från S-gruppen i stadsbyggnadsnämnden nedan:

https://nwt.se/asikter/debatt/2018/01/05/var-attraktionskraft-maste-oka

 

 

 

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: