Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Växa hållbart del 2

Under mellandagarna blev jag och kollegan Linda Larsson beskyllda för att vi: ”helt utan hänsyn till klimatkrisen och målet om ett fossilfritt Sverige 2030 lägger fram förslag på förslag för att underlätta bilåkandet, när vi tvärtom behöver åka mindre bil.” Det var signaturen Klimatfarsan som skrev detta i Värmlands Folkblad med anledning av Socialdemokraternas förslag om att utreda tidsbegränsad avgiftsfri parkering i centrala Karlstad och att vi är positiva till en extern investering på Monsénberget som kan ge viktiga arbetstillfällen till Värmland. Klimatfarsan menade dessutom att det är meningslöst att stärka centrum och att exploatera Monsénberget eftersom alltmer handel sker på nätet.

 

I dagens VF svarar vi med ungefär följande innehåll:

Tack för att du bryr dig om klimat-och miljöfrågor! Det gör vi också. Vi känner ett stort ansvar för att driva en politik som bidrar till en hållbar utveckling, både lokalt och globalt. Vi vill skapa ett samhälle som ger en god framtid för våra barn och unga. Vårt mål är ett klimatneutralt och fossilfritt Karlstad 2030. När Socialdemokraterna styrde kommunen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet så lades grunden för en mycket offensiv klimat-och miljöagenda i kommunen. Detta har under åren utvecklats vidare och är en av anledningarna till att vi idag har mycket att vara stolta över i Karlstad när det gäller vårt klimat- och miljöarbete. Vi har ett fjärrvärmenät som är helt fossilfritt, ett välutbyggt cykelnät, energisnåla fastigheter och en mycket god kollektivtrafik för att nämna något. Vi var till och med först i världen med att kunna tanka flygbiobränsle på vår flygplats här i Karlstad. Men detta räcker givetvis inte, utan vi behöver ytterligare en ambitionshöjning för att klara av våra mål om ett fossilfritt Karlstad. För att klara klimatutmaningen och minska de lokala utsläppen behöver den totala mängden fossila bränslen minska. Ca 56 % av växthusgasutsläppen i Karlstad kommer från transporter och av det står personbilstransporter för 63 %. För att åstadkomma en förändring behövs ett omfattande arbete inom både fordonsutveckling, bränsleutveckling och attitydförändringar.

 

Socialdemokraterna arbetar aktivt med Agenda 2030 och driver hårt frågan om ett fossilfritt Karlstad 2030. Kommunen når inte sina nuvarande miljömål och vi Socialdemokrater har därför bland annat föreslagit att ett hållbarhetsråd inrättas direkt under kommunstyrelsen för att få mer verkstad och en högre måluppfyllnad. Skribenten vill säga nej till utveckling av Monsénberget för att rädda centrumhandeln samtidigt som han hävdar att våra försök att stärka centrum är förgäves då allt fler ändå handlar sina varor på nätet. En logik som vi inte riktigt hänger med i. Vår linje är tydlig, vi vill stärka centrum, utveckla Monsénberget och förbättra miljön i Karlstads kommun. Dessa ambitioner står inte i konflikt med varandra.

 

Handeln är en av Karlstads fem viktigaste näringsgrenar och vad gäller antal anställda så är detaljhandeln den största branschen tillsammans med byggnadsindustri och företagstjänster. Vi är positiva till de arbetstillfällen som rätt etablering på Monsénberget kan generera. Vi ser till exempel gärna en större byggvaruhandel som av utrymmesskäl ändå inte kan förläggas i centrum. Idag åker Karlstadsbor och värmlänningar många miljöskadliga mil till Örebro med bil för att göra den typen av inköp. Vi vill också stärka centrala Karlstad och vårt förslag om tidsbegränsad gratis parkering (delvis för att minska antalet bilar som cirkulerar runt i city) är bara ett av många i vår satsning på centrum. Vi har även föreslagit en utvecklad torghandel, förbättrad gästhamn, centrala uppställningsplatser för turistbussar och husbilar, fler aktiviteter för barn, mer grönska, ökad kulturell utsmyckning och fler kostnadsfria evenemang.

 

Vi vill kort sagt se Karlstad växa hållbart genom både mer handel och en förbättrad miljö!

 

Klimatfarsans insändare 29 dec 2017:

https://www.vf.se/insandare/gratis-parkering-loser-ingenting/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: