Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Första förskolan i trä

Igår besökte jag den blivande förskolan Lotsen i Inre Hamn. En modern förskola för 80 barn som öppnar i höst. Det som är speciellt med den här förskolan är att den byggs med massiv trästomme och med lekyta på taket. Det är inte en optimal lösning för utomhusmiljön men det var det som kunde erbjudas i området som just nu förtätas snabbt. Samtidigt som vi i teknik- och fastighetsnämnden besökte förskolan klubbade våra kollegor i stadsbyggnadsnämnden igenom planprogrammet för Tullholmen och där måste vi säkerställa mer rejäla utomhusytor för barnen i både förskola och skola. Det är inte långsiktigt hållbart att förtäta utan att erbjuda fullgod samhällsservice i form av förskolor, skolor, idrottsplatser och lekplatser.

 

 

Det är kommunens första förskola med massiv trästomme. Sedan tidigare finns det byggnader med träbalkar och träfasad men det här är på en helt annan nivå. Det vittnade även byggarbetarna om som tycker att det är en spännande utmaning som verkligen ställer yrkeskompetensen på prov. Det är miljövänligt och modernt med trä men samtidigt var det lite trist att notera att själva träet inte är från Värmland eller ens Sverige utan importerat på grund av den långa leveranstiden för svensk råvara. Det är förstås något vi får beakta framåt men det kan också vara ett resultat av att vi inom kommunen inte har en träbyggnadsstrategi som mer detaljerat låser fast mål och riktlinjer för arbetet med träbyggnationer (både kommunala och privata). En sådan strategi har vi Socialdemokrater föreslagit – inspirerade av nationellt ledande Växjö – men hittills har majoriteten sagt nej till det.

 

Det är glädjande att vi nu ser den första träkonstruktionen men vi Socialdemokrater kommer fortsatt driva frågan om en träbyggnadsstrategi för att säkerställa att det får bredare genomslag och att alla aspekter beaktas på ett strukturerat sätt.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: