Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kvinnors företagande

Vi Socialdemokrater har tagit fram 100 förslag för ett förbättrat företagsklimat i Karlstad. Det gjorde vi i juni 2017 som ett svar på den politiska majoritetens beslut att genomföra 100 företagsbesök samtidigt som de strök kommunens mål om ett företagsklimat topp-20 i landet. Vi delar uppfattningen att det är viktigt med företagsbesök men kommunen måste också göra konkreta insatser och vi har även föreslagit att målet om ett företagsklimat topp-20 i Sverige kvarstår. 2017 hamnade Karlstad på plats 74. Ett av våra 100 förslag handlar om att dra lärdomar ifrån Tillväxtverkets omfattande program Främja kvinnors företagande.

 

Om kvinnor startade företag i samma utsträckning som män, skulle ytterligare 70 000 nya företag startas i Sverige. Enligt Tillväxtverket skulle det motsvara 278 000 nya jobb. Främja kvinnors företagande var ett stort nationellt program som genomfördes åren 2011-2014 och som resulterade i en slutrapport 2015. Tillväxtverkets främsta rekommendation var att de åtgärder som föreslås i den nationella strategin för företagsfrämjande på likvärdiga villkor genomförs.

 

Karlstads kommun stöttar ett flertal företagsfrämjande aktörer finansiellt och bedriver också själv en hel del företagsfrämjande verksamhet. Det är viktigt att kommunen ställer krav på dessa aktörer och själv arbetar efter rekommendationerna som lyfts fram i Öppna upp! Nationell strategi för ett företagsfrämjande på likvärdiga villkor 2015-2020.

 

Det handlar bland annat om att resurser inom olika stödsystem måste fördelas rättvist och att alla branscher behandlas lika. Det handlar vidare om ett kraftfullt ledarskap som fokuserar på kunskap, kommunikation och samverkan.

 

Så om detta motionerar jag och vårt kommunalråd Linda Larsson på kommunfullmäktige nästa vecka och motionen skrevs förstås på den internationella kvinnodagen den 8 mars!

 

Läs mer om Främja kvinnors företagande och den nationella strategin Öppna upp här:

https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/uppdrag/pagaende-uppdrag/avslutade-uppdrag/storre-avslutade-insatser/framja-kvinnors-foretagande.html

 

https://tillvaxtverket.se/vara-tjanster/publikationer/publikationer-2015/2015-06-08-kortversionen-oppna-upp.html

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: