Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Hur regionindela?

Det är enkelt med nationell och lokal nivå i Sverige och väldigt svårt med den regionala nivån däremellan. Jag märker av det inom både politiken och friidrotten just nu.

 

Värmland håller på att bilda en regionkommun genom att slå samman landstinget (sjukvården) och Region Värmland (tillväxtfrågor). Det som ett resultat av att den stora regionreformen för hela Sverige föll. Dock är det inte helt enkelt att hitta gränsdragningen (bla gentemot kommunerna) för vilka frågor som ska hanteras i den nya organisationen samt hur det ska ske. Samtidigt är staten indelad på en massa olika sätt beroende på myndighet och verksamhet så ena stunden tillhör Värmland nån Region Mitt och nästa stund nån Region Väst.

 

Samma utmaning i Svenska friidrottsförbundet där de lokala föreningarna och det centrala förbundet är lätt att hålla reda på men sedan finns det en mängd regionala organ såsom distriktsförbund, regioner, centra mm. Till helgen är det förbundsårsmöte (då jag för övrigt lämnar styrelsen) där en organisationsutredning nu tillsätts för att bringa ordning i den regionala djungeln.

 

Sverige bygger på en traditionell indelning med runt 20-25 län/landskap/landsting/distrikt som inte är helt enkel att ändra på men som samtidigt inte riktigt lever upp till dagens krav och förväntningar. 20-25 enheter är för många för att vara effektivt och samtidigt kan för få regionala enheter leda till stora avstånd och tungroddhet. Jag sitter inte inne med någon quick fix eller optimal lösning men kan konstatera att diskussionen om och analysen av den regionala indelningen tar mycket tid och kraft både inom politiken och idrotten. En diskussion som dessutom borde handla mer om hur de olika nivåerna samverkar och samspelar i vardagen. Det är det som medborgare och medlemmar bryr sig om!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: