Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Demokratin i världen

Jag har skrivit flera inlägg under det senaste året som handlar om demokratiseringen av de internationella idrottsorganisationerna. Hur internationella olympiska kommittén (IOK), internationella fotbollsförbundet (FIFA) och internationella friidrottsförbundet (IAAF) reformerat sina konstitutioner och bytt ut korrupta ledare. Den processen har hämtat inspiration ifrån och tagit lärdom av hur våra demokratiska stater arbetar. Med öppna och rättvisa val, maktdelning och revision. Men hur ser det egentligen ut i det internationella politiska systemet, stärker demokratin sin position även där?

 

Tyvärr inte om man ska tro på organisationen Freedom House som årligen mäter graden av frihet och demokrati i världens alla länder med fokus på individens frihet snarare än själva statens. Deras senaste rapport Freedom in the World 2018 är en dyster läsning där man kan konstatera att det på global nivå skett en försämring för tolfte året i rad. Det är fler länder som går bakåt än framåt när det gäller demokratisering och flera länder som för bara några år sedan gick från auktoritära system till mer demokratiska går nu bakåt igen. Rapporten lyfter fram att stora länder som Ryssland och Kina öppnar upp för allt längre perioder för sittande makthavare och symboliskt viktiga USA har tappat flera poäng i rankingen på bara ett år.

 

Europa har fortfarande en hög andel så kallade fria länder (där politiska och andra civila rättigheter är garanterade) men man ser en utveckling mot allt fler högerextrema och högerpopulistiska partier som tar plats i parlament och regeringar och som från insidan angriper demokratins kärnvärden och funktioner. Av världens 195 länder som ingår i undersökningen så rankas 45 % som fria, 30 % som delvis fria och 25 % som icke-fria. Tittar man på världens befolkning så hamnar 39 % i länder som är fria, 24 % i länder som är delvis fria och hela 37 % i länder som definieras som icke-fria.

 

Demokrati går inte att ta för givet och det finns ingen extern part som säkerställer en demokratis funktionalitet utan det måste varje demokrati själv göra.

 

Läs mer här:

https://freedomhouse.org/sites/default/files/FH_FITW_Report_2018_Final_SinglePage.pdf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: