Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Europa Direkt

Idag är det Europadagen till minne av att Robert Schuman den 9 maj 1950 presenterade sin idé om en fredlig europeisk organisation som skulle omöjliggöra krig mellan Tyskland och Frankrike. Även om EU-samarbetet har många brister och just nu många utmaningar så måste vi ändå komma ihåg att organisationen levererat vad den skapades för. Det har inte blivit några fler krig mellan Tyskland och Frankrike och inte mellan några andra medlemsländer heller.

 

Jag är en varm Europavän som har studerat EU-kunskap på gymnasiet och universitetet och skrivit en kandidatuppsats om EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. EU har levererat fred och välstånd i snart 70 år men självklart är det ett svaghetstecken att unionen inte kan ta gemensamt ansvar i flera svåra frågor så som tex flyktingmottagandet. Det är en svaghet att flera medlemsländer bryter mot grundläggande principer när det gäller oberoende domstolar och media och det är ett svaghetstecken när en av de största medlemmarna lämnar.

 

Men EU lever vidare och vi måste ta ansvar för en organisation som vi är medlemmar i. Karlstad och Värmland erhåller en hel del medel från EU men vi kan bli mycket bättre på att söka och erhålla bidrag inom många olika områden. Det behövs också mer kunskap om EU hos den breda allmänheten och därför är det glädjande att Karlstad får ett Europa Direkt-kontor senare i år.

 

Europa direkt-kontoren bidrar till Europeiska kommissionens arbete med att
sprida information om EU i syfte att kommunicera med allmänheten på lokal
och regional nivå. Europa direkt-kontorens verksamhet syftar till att involvera
allmänheten i EU-frågor genom att skapa en beständig miljö för nätverkssamarbete. Kontoren kompletterar och stöder det
kommunikationsarbete som utförs av Europeiska kommissionens representation och Europaparlamentets informationskontor i Sverige samt av övriga EU-institutioner och EU-organ på lokal och/eller regional nivå.
Europa direkt-kontorens främsta uppgift är att förmedla grundläggande
information om EU och EU-politik som är av direkt intresse för
allmänheten.

 

Så tänk idag lite extra på vad EU åstadkommit och gör gärna ett besök på Europa Direkt-kontoret i Bibliotekshuset senare i år.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: