Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Strategi för Värmland

Igår deltog jag i halvtidsuppföljningen av Värmlandsstrategin. Den gäller för tiden 2014-2020 så egentligen har det gått lite mer än halvtid. Det är Värmlands regionala utvecklingsstrategi och en sådan måste varje region ha. Det är just hela Värmlands och inte bara Region Värmlands. Det handlar om 33 mål inom kategorierna Livskvalitet för alla, Fler och starkare företag, Höjd kompetens på alla nivåer och Bättre kommunikationer.

 

Det går inte så bra som man skulle kunna önska. Enkelt uttryckt går 1/3 i rätt riktning, 1/3 står stilla och 1/3 går i fel riktning. Samtidigt är ju inte alla mål lika viktiga så det finns en hel del utmaningar. Det verkar behövas en Värmlandsstrategi för att uppfylla målen i Värmlandsstrategin. Vid uppföljningen betonades det att det bara handlade om hur läget ser ut, inte huruvida man lyckats eller inte. Men om så få mål är uppfyllda eller på väg att uppfyllas i juni 2018 så måste målen ha varit för högt satta eller så har vi gemensamt inte arbetat tillräckligt hårt och effektivt fram till nu.

 

Det var många som lyfte fram vikten av samverkan mellan olika aktörer för att nå målen: regionen, landstinget, kommunerna, näringslivet, föreningslivet, utbildningsväsendet och statliga myndigheter. Den samverkan måste bli bättre framöver och vi har en god möjlighet till nystart nu när vi får en ny regionbildning vid årsskiftet. Skulle däremot de regionala utvecklingsfrågorna få för litet utrymme i den nya regionen så är risken stor att det inte ser mycket bättre ut vid heltidsuppföljningen om bara två år!

 

Läs uppföljningen och se alla mål här:

http://regionvarmland.se/2018/06/20/halvtidsmatning-av-varmlandsstrategins-33-mal-klar/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: