Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Lokallojal semester

Den här sommaren blir det semestrande i Sverige eftersom den lilla tjejen som föddes i januari ännu inte fått alla vaccinationer som krävs för lite längre utflykter. Vi kör Värmland nu inledningsvis för att vidga vyerna lite mer längre fram i sommar.

 

Förra veckan var vi uppe i stugan i Nordvärmland och det var underbart väder men väldigt mycket mygg. Vi badade i Kvarndammen i Likenäs som är en charmig liten badplats med kallt och klart vatten på väg ner till Klarälven. Dammen användes ursprungligen som kraftkälla till Likanå bruk som etablerades på platsen 1839. Bruket bestod av smedja, sågverk och kvarn och på 1850-talet producerades över 400 ton stångjärn per år och verksamheten sysselsatte 150 personer. 1862 flyttade produktionen till Gustavsfors.

 

Kvarndammen

Vi besökte också den fantastiska Ransbysätern som har anor från 900-talet och som ligger på över 450 meters höjd över havet. Sätern användes fram till 1930-talet och en karta från mitten av 1800-talet visar att det då fanns 18 brukare och 25 byggnader i området. På 1990-talet avverkades den uppvuxna skogen och marken svedjades och idag är det ett populärt besöksmål där man kan se hur forna tiders säterbruk fungerade. Det finns getter, kor och hästar och man kan köpa kaffe och kolbulle.

 

Ransbysätern

Den här veckan har jag varit superlokallojal då jag besökte Boltziushemmet i Skåre. Där verkade helbrägdagöraren Fredrik August Boltzius i slutet av 1800-talet. Frälst efter att ha botat sin egen skadade fot genom bön började han att hjälpa andra och det vallfärdade snart hundratals personer per dag till hans hus. Tågkonduktören ropade Boltzius istället för Skåre när tåget närmade sig stationen. I huset finns hundratals kvarlämnade käppar och på Värmlands Museum finns 33 000 tackbrev från sådana som blivit hjälpta och friska. Boltzius utökade sin verksamhet till Dalarna och Stockholm men han hade föga hjälp av de högre makterna när han till slut dog i huvudstaden 1910 till följd av att blivit påkörd av en droska. Hans liv är en fascinerande historia och hans hem är väl värt ett besök.

 

Minnessten över Fredrik August Boltzius

Imorgon väntar Packmopedsturnén på tillfälligt återöppnade Café August och sedan får vi se vad den lokala semestern med rena rama Medelhavsvädret bjuder på längre fram.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: