Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Enskilda gör skillnad

Har lata semesterdagar med träning och hund/barnvagnspromenader på förmiddagarna och badutflykter på eftermiddagarna. Då och då hinner jag med ett avsnitt med årets Sommarpratare i P1. Det är när man lyssnar på färgstarka och erfarna personer som Arne Ljungqvist och Mark Levengood som man verkligen förstår att enskilda individer gör skillnad här i världen. Vad de står för och hur de agerar.

 

Arne Ljungqvist har kämpat mot en dopningsfri idrott under mer än 45 år. En livsgärning där många visserligen sagt att det han gör är ett viktigt och bra arbete men samtidigt har samma eller andra människor motarbetat och rundat reglerna så mycket det bara går. Lögner, bluffar och hot. Men Arne med kollegor har aldrig vikt ner sig utan arbetat vidare oförtrutet för att få aktiva, idrottsförbund och regeringar att ställa upp på hårdare och synkroniserade regler och straff. Det kan uppfattas som att dopningen är värre än någonsin när det dyker upp fall både här och där men sanningen är den att jakten är framgångsrik och att fler fall kommer i öppen dager är ett resultat av ökade kontroller och att fler idrotter och länder omfattas av systemet.

 

Mark Levengood har på samma oförtrutna sätt lett kampen mot diskrimineringen av homosexuella. Han berättar i sitt program om hur han upptäckte sin läggning redan vid 11 års ålder och kom ut (även om han inte visste att det hette så då) som 16-åring. Det var en fantastisk känsla att få dela alla känslor med omvärlden men det innebar redan från dag ett också en stor fara för hans egen personliga säkerhet. Han vittnar om otaliga verbala och fysiska påhopp genom åren som kulminerar i en brutal misshandel i Dalarna som hade kunnat innebära slutet på hans liv. Det är en kamp att komma tillbaka till livet och det är en kamp att genomleva rättegången. Men efter rättegången lägger Mark det bakom sig så gott han kan och vägrar att vara ett offer eller få sitt liv och sin livsstil bestulen. Långt senare får han höra att den ena gärningsmannen ångrat sig bittert och ett levt ett rätt miserabelt liv alla år sedan händelsen. Då riktar sig Mark direkt till den personen i sitt sommarprat och säger något i stil med: ”Om du lyssnar så är det dags att lägga det hela bakom dig”. Det är ett enormt starkt och gripande ögonblick.

 

Det är sådana förebilder som Mark och Arne vi behöver lyfta fram och lyssna till dessa dagar. Individer med starka inre kompasser och med förmågan att i tal och handling också agera på ett sätt som påverkar och förändrar människor och världen till det bättre. Det finns en Mark och en Arne inom alla områden och vi måste se och tänka på dem oftare. Inte bara under lata soliga semesterdagar utan året om!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: