Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Vänern runt

Jag och familjen har åkt Vänern runt i helgen. Inte med båt men väl med bil. Det är en fin tur med slätterna och Vänerkusten som sällskap och vi hann med Gullspång, Hova, Skara, Läckö slott, Spiken, Vänersborg och Åmål. Huvudstoppen var Hova riddarvecka och Läckö slott och där fick vi gedigna historielektioner om framförallt Slaget vid Hova 1275 och Magnus Gabriel De la Gardies tid på Läckö slott.

 

Slaget vid Hova var en uppgörelse mellan bröderna Birgersson. Valdemar Birgersson var kung vid den tiden men utmanades och besegrades av sina bröder Magnus och Erik. Magnus Birgersson kom senare att kallas Magnus Ladulås för att han införde en begränsning (satte lås på ladorna) i den så kallade gästningsskyldigheten vilken tidigare innebar att kungen med följe hade rätt att få mat och annan service från den lokala befolkningen när de reste genom landet. Hursomhelst så är Hova riddarvecka ett trevligt familjeevenemang där tornerspelet på kvällen står ut som den klart mest spektakulära och sevärda aktiviteten. Det var full fart på hästar och riddare när de genomförde olika tidstypiska tävlingsmoment och det är en imponerande tornerspelsplats i trä som Hova kan ståta med. Tornerspelet är väl värt ett besök!

 

Läckö slott är inte mindre imponerande, tvärtom är det ett fantastiskt vackert och välbevarat slott ute på Kollandsö i södra Vänern. Från början var det en borg uppförd av biskoparna i Skara men det togs över som kungligt slott av Gustav Vasa på 1500-talet och det sägs också att Vasa själv övernattat på slottet. För att få kallas slott krävs det just att det ägts av kungen och att han själv sovit över vid något tillfälle. Det var dock under adelsmannen Magnus Gabriel De la Gardies tid på 1600-talet som slottet fick sin slutliga utformning och det var då det upplevde sina glansdagar.

 

Framförallt efter Sveriges framgångar i det trettioåriga kriget och uppgörelsen i den Westfaliska freden. Då inreddes Kungssalen som en hyllning till segrarna med väggmålningar över de största slagen. För att hålla sig väl med gudarna fick även förlorarna Habsburgarna från Österrike en egen sal men det kunde nog De la Gardie bjuda på med tanke på att slottet innehåller 248 rum. Efter krigsåren kunde adeln på slottet leva lyxliv och det var inte ovanligt med 40-rätters middagar och stora jaktutflykter. Lyckan stod dock inte Magnus Gabriel bi hela livet utan senare på 1600-talet med en ny svensk kung fick adeln lämna ifrån sig stora egendomar till kronan (den sk reduktionen) och De la Gardie fick bland annat lämna ifrån sig 1000 gårdar och åtta av de tio slott som han disponerade.  Däribland Läckö slott som åter i statens händer idag är öppet för allmänheten att besöka och ett sådant besök rekommenderar jag varmt.

 

En resa runt Vänern är inte bara intressant ur ett historiskt perspektiv utan som infrastrukturpolitiker kan jag konstatera att väg 26 på östra sidan Vänern och väg 44 mellan Lidköping och Trollhättan håller båda väldigt hög standard. Något som man inte kan säga om E45 mellan Vänersborg och Säffle.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: