Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Paragrafrytteri

Friidrottsgalan i Karlstad i onsdags var en formidabel succé men den kunde faktiskt ha blivit ännu bättre. Om inte paragrafrytteri och hårklyveri hade kommit emellan. Arrangörerna hade fått klartecken från alla svenska stjärnor men många grenar i friidrott tar lång tid med uppvärmning, inkastning/inmätning mm. Så då gör man ofta så att man tar några färre tävlande per kön och så kör man samtidigt för att spara tid och bjuda publik och tv-tittare på det bästa under prime time.

 

Det är inte tillåtet i löpning då det skulle kunna innebära otillbörlig draghjälp för framförallt kvinnliga löpare att springa med snabbare män. Men i teknikgrenarna går det bra för där tävlar bara en person åt gången. Tills i onsdags vill säga för då fick arrangören i ett sent skede separera herr- och damstaven för det är tillåtet att tävla mixat men inte att sänka ribban under tävlingens gång (tydligen en ny regel från nov 2017…). Det är lite som att säga att det är ok att herrar och damer stöter kula samtidigt men inte med olika vikter.

 

Det pågår ett reformarbete inom friidrotten både på Europanivå och världsnivå där diverse arbetsgrupper försöker att hitta reformen med stort R genom överbudspolitik.  Genom åren har det dykt upp allehanda galna idéer såsom att plocka löpare av banan under loppens gång, att stryka fullt regelrätta rekord, att förbjuda duktiga aktiva att tävla på galor med lägre klassificering och att införa nya grenar som tex fallskärmslöpning.

 

Inom friidrotten finns det en överambition att hela tiden lägga till nya grenar, nya tävlingar och nya tävlingsformer men absolut aldrig ta bort något. Det gör att tävlingsdagar, aktiva, arrangörer, sponsorer och åskådare inte räcker till. Samtidigt får man inte ens köra två regelrätta stavtävlingar parallellt så att Angelica Bengtsson och Armand Duplantis kan hoppa samtidigt inför en stor entusiastisk hemmapublik. Snacka om att gå över ån efter vatten!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: