Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Jämlikhet i fokus

Vi lever i en tid av stora resurser och där allt fler runtom i världen får det allt bättre. Men vi lever också i en tid där klyftorna ökar på olika sätt. Det skiljer i hälsa, betyg, sysselsättning och inkomster mellan stad och land och mellan människor i olika bostadsområden inom samma kommun. Så ser det ut i Sverige och så ser det ut i Karlstad. Det är något som vi Socialdemokrater uppmärksammat både lokalt och nationellt. Och nu blir det verkstad.

 

Regeringen tillsätter en Jämlikhetskommission som ett resultat av en bifallen Karlstadsmotion på S-kongressen förra året. Anton Levein skrev ursprungligen motionen vilken Socialdemokraterna Karlstad ställde sig bakom. Sedermera ställde sig hela partikongressen bakom motionen och nu blir det konkret regeringspolitik. Det är bra för den viktiga sakfrågan om ökad jämlikhet men visar också att det demokratiska vardagsarbetet med partier och motionsförfarande fungerar. Många säger att det inte är någon idé att engagera sig, att ingen lyssnar och att det tar för lång tid. Men trägen vinner alltid och demokrati tar tid.

 

Kommittén har fått i uppdrag att ta fram förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämlikheten och öka förutsättningarna till social rörlighet. Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbild­ning och arbete med goda arbetsvillkor. Kommitténs arbete ska också bidra till ökad jämställdhet och en förbättrad integration samt förstärka arbetet för en jämlik hälsa. Arbetet ska slutredovisas senast den 31 maj 2020.

 

Även lokalt står jämlikhetsfrågan i centrum när vi Socialdemokrater nu går ut i valrörelsens slutspurt. Vi har under en längre tid lyft frågan om de stora skillnaderna i levnadsvillkor mellan människor och stadsdelar i vår kommun och det är viktigt och glädjande att NWT i ett granskande reportage påvisar den negativa utveckling som skett under åtta år av blågrönt styre i Karlstad. Men en fortsatt sådan utveckling är inte ödesbestämd utan kan och måste brytas. Det sker med hjälp av en medveten politik där man tar fram underlag av det slag som NWT granskat, tar till sig av informationen och sedan fattar politiska beslut som motverkar en sådan utveckling. Det räcker inte att säga att det går allmänt bra för Karlstad nu och att man hoppas på en förbättring.

 

I vårt handlingsprogram lägger vi mycket fokus på åtgärder för att alla elever ska klara grundskolan och att alla elever ska klara gymnasiet. Oavsett var man bor, var man kommer ifrån och vilken skola man går i. Vi avsätter medel för avgiftsfria kultur- och fritidsaktiviteter för det är viktigt att alla barn och ungdomar får spela, sjunga och röra på sig oavsett var man bor, var man kommer ifrån och hur stor föräldrarnas plånbok är. Vi har en bred och aktiv jobbpolitik för alla jobb är viktiga jobb och alla som kan arbeta ska arbeta. Att ha ett arbete är viktigt för den enskilda människans hälsa och frihet att forma sitt eget liv och ju fler som är i arbete desto mer resurser får vi in till vår gemensamma välfärd. En välfärd som finns där när just du behöver den. Tillgänglig för alla, oavsett var du kommer ifrån och oavsett var du bor!

 

Läs mer om Jämlikhetskommissionen här:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2018/08/dir.-201874/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: