Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Friidrotts-EM

Det drar ihop sig till ännu ett idrottsmästerskap och precis som jag skrev inför Fotbolls-VM så handlar ofta försnacket om annat än det idrottsliga. Friidrotts-EM i Berlin som drar igång idag är inget undantag. Sista tiden har det mesta handlat om Meraf Bahtas vistelserapporteringsmissar, storleken på den svenska truppen och Emma Greens möjligheter att komma in i Europaförbundets kommitté för aktiva. När tävlingarna väl börjar och Daniel Ståhl kastar hem den första svenska medaljen på onsdag så kommer fokus att växla.

 

Det är naturligt att en ytterligare svensk incident med koppling till antidopningsreglerna hamnar i strålkastarljuset. För två år sedan hade vi Abeba-affären och i samma veva ytterligare ett par svenska dopningsfall. Sponsorer reagerade starkt, allmänheten undrade om inte historien lärt oss något och styrelsen fattade beslut om ett förstärkt antidopningsprogram bestående av ett tiotal punkter. Bland annat fick alla aktiva och ledare med uppdrag i landslaget ta ett antidopningskörkort (så även jag som dåvarande styrelseledamot). Internationellt dominerades debatten av avstängningen av Ryssland från det internationella friidrottsförbundet till följd av systematisk dopningsverksamhet. Friidrotten behövde återigen ta krafttag kring dopningen. Aktiva har samma strikta personliga ansvar för sin vistelserapportering som för vad de stoppar i sig. Det gäller att vara noggrann och vaksam. Misstag kan självklart ske men det kan vara kostsamt för både enskilda idrottare och idrotten.

 

När det gäller kritiken av truppens storlek (67 aktiva) och att det skulle handla mer om en turistresa än en mästerskapsresa så är den orättvis och obefogad. Dels så blir truppen väldigt stor när Sverige har många stafettlag kvalificerade, dels skulle mästerskap bli väldigt fattiga om alla länder bara skickade medaljhopp. Dessutom har alla aktiva klarat uppsatta kvalgränser, det är inget som svenska friidrottsförbundet bestämmer över ensidigt. Samma diskussion förs när det gäller våra SM-tävlingar. För att få stora startfält där och spännande kvaltävlingar och försöksheat så måste klubbarna skicka breda trupper. EM är också en möjlighet för många som lägger ner mer än en heltid på sitt idrottande att tävla i ett internationellt mästerskap då kraven för att nå VM och OS är oerhört tuffa. Finnkampen och EM ska inte underskattas som drivkrafter för många av våra elitaktiva runtom i Sverige. Däremot är det oroande när aktiva underpresterar på mästerskapen och noterar mycket sämre där än innan. Men en sådan utvärdering måste ske på flyget hem ifrån avslutat mästerskap, inte på flyget dit.

 

Slutligen när det gäller Emma Greens kandidatur till Europaförbundets kommitté för aktiva så håller jag självklart tummarna för att hon väljs in men kan samtidigt inte låta bli att notera hennes hårda kritik mot sina tidigare uppdragsgivare –  friidrottsarrangörerna – som enligt henne har låtit friidrottens själ försvinna ur tävlingarna. Det är ett hårt arbete att i en tuff omvärldskonkurrens arrangera bra idrottsevenemang som attraherar publik, tv-tittare och sponsorer. Slutprodukten är ett resultat av många inblandade aktörer, inte minst de tävlande själva och deras förmåga att bjuda publiken på det lilla extra. Alla goda krafter är välkomna i arbetet med att utveckla friidrottens tävlingar.

 

Den här gången blir det att följa Berlinmästerskapen via TV, annat var det när VM avgjordes där 2009. Då hade jag förmånen att på plats få uppleva Usain Bolts magiska världsrekord på 100 och 200 meter samt publikvrålen när hemmahoppen Ariane Friedrich (höjd) och Robert Harting (diskus) tävlade. Olympiastadion i Berlin är mäktig och bär på en brokig historia. Nu får vi hoppas att några av de 67 svenskarna tar medalj och skriver in sig i historieböckerna. Varför inte Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Meraf Bahta?!

 

Viel Glück Schweden!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: