Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Olika medaljvalör

Valör betyder värde. Sverige har så här långt tagit tre medaljer i Friidrotts-EM i Berlin. Och idag kommer förhoppningsvis den fjärde och det första guldet när Armand Duplantis hoppar stavfinal.

 

Vilka medaljer har då Sverige vunnit hittills? Jo, Daniel Ståhls väntade och välkomna silver i diskus som lika gärna kunde ha varit ett guld. Men Gudzius blev för svår i år precis som på VM ifjol. Andreas Kramers oväntade och välkomna silver på 800 meter. Första svenska manliga medaljen på 800 meter i ett mästerskap på över 70 år. Och så Meraf Bahtas väntade men ovälkomna brons på 10 000 meter. Ingen jublade riktigt, knappt hon själv. Och idag avstår hon sin start och medaljchans på 5000 meter. Anledningen till den bristande glädjen över bronsmedaljen är att ingen inte vet hur länge hon får behålla den.

 

Bahta är föremål för en utredning inom ramen för antidopningsreglerna och den frågan avgörs inte förrän efter EM. Inför EM hade hon tre missar i den så kallade vistelserapporteringen (som elitaktiv måste du uppge för antidopningsorganisationen var du befinner dig en timme varje dag så att de kan göra oanmälda tester). Hon och friidrottsförbundet var dock helt övertygade om att minst en av missarna skulle strykas (och därmed skulle det inte bli någon fortsatt utredning).

 

Men dagen före loppet kom beskedet att alla missarna kvarstår och nu är slututgången oviss. Det är viktigt att betona att Meraf hade rätt att springa enligt tävlingsreglerna då utredning för eventuellt brott mot reglerna för vistelserapportering inte anses lika grovt som att utredas för att eventuellt ha tagit något förbjudet preparat men det kan ändå ge upp till två års avstängning och återlämnande av medaljer. Det ska också betonas att Meraf har dopingtestats ett flertal gånger under den aktuella perioden.

 

Dock kan det konstateras att det hade varit bättre att avstå från start redan i onsdags. Inkvalade aktiva med skadekänningar ska inte starta i mästerskap även om de har rätt att tävla. Detta för att inte riskera att förvärra skadan. Samma strikta svenska policy borde gälla aktiva som är föremål för en pågående dopningsutredning.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: