Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stavas succé

Så presenterade han sig till slut för den riktigt breda allmänheten och friidrottspubliken. Unga 18-åringen Armand ‘Mondo’ Duplantis. Stavhopparen som har en amerikansk pappa och en svensk mamma och som tack och lov valde att representera Sverige i internationella sammanhang.

 

Och vilken presentation och prestation han stod för på EM:s sista kväll. Guld och osannolika 6.05! Han slog sin stora idol, världsrekordhållaren Renaud Lavillenie, och nu får nog Lavillenie sätta upp affischer på Armand istället för tvärtom. Han hoppade inte bara 6.05 utan han gjorde det på ett sätt som saknar motstycke. Han tog de fem sista höjderna i första försöket samtidigt som han var pressad av andra hoppare som hoppade riktigt bra och riktigt högt.

 

6.05 är det näst högsta någonsin utomhus efter Sergej Bubkas som är en ikon inom friidrotten. Bubka hoppade 6.15 och det högsta totalt sett är Lavillenies 6.16 inomhus (som räknas som världsrekord både inne och ute). Sex meter i stav är som under 10 sekunder på 100 meter eller till och med bättre (fler i världen har sprungit 100 m under 10 sekunder än som hoppat 6 meter i stav). Exklusiva klubbar som inga svenskar har kvalat in i tidigare.

 

Nu håller vi tummarna att Armand får utvecklas vidare och vara skadefri de kommande åren. Då kan VM nästa år och OS 2020 bli riktigt roliga. För att inte tala om OS 2032 när han är drygt 30 år och i den ålder som Bubka och Lavillenie gjorde sina bästa resultat!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: