Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Korståg mot kommunen

Innan sommaren slöt de sju partierna i kommunstyrelsen i Karlstad en historiskt bred och en historiskt omfattande arenaöverenskommelse. Överenskommelsen omfattar två arenaområden (Tingvalla isstadion och Sannafältet), fyra arenor (isarena med tak, utomhusarena, inomhusarena, konstgräsplan), minst sju idrotter (bandy, ishockey, konståkning, skridsko, friidrott, amerikansk fotboll och fotboll), ett 10-tal föreningar och investeringsnivån beräknas landa på omkring 400 miljoner kronor.

 

Arenorna är ännu inte slutligt utformade utan det sker nu i samverkan med berörda föreningar och deras partners som också ska bidra med insatser av olika slag. Det kan handla om driftsansvar eller att uppgradera arenorna från ett grundutförande till en högre ambitionsnivå. De nya arenorna ska också öppnas upp för allmänheten för att främja folkhälsoarbetet i kommunen. De blir också ett viktigt tillskott för besöks- och evenemangsstaden Karlstad.

 

Det är många idrotter och föreningar som inte överhuvudtaget fick möjlighet att få sina behov och önskemål tillgodosedda i den här omgången men det kommer fler satsningar längre fram. Partierna valde att sluta överenskommelsen i god tid innan valet för att garantera dess genomförande och för att frågan inte skulle bli ett slagträ i valdebatten. Överenskommelsen slöts också samtidigt som kommunen står inför andra stora investeringsbehov inom välfärden och infrastrukturen. Målet är byggstart 2020 vilket är en extremt tight tidplan med kommunala mått mätt.

 

Alla föreningar med ungdomsverksamhet är viktiga aktörer och alla SM-guld är betydelsefulla för Karlstads kommun. Det är olyckligt att inte alla kommunala anläggningar håller högsta standard men det är många idrotter som får träna med vissa brister och från tid till annan leva med temporära lösningar. Carlstad Crusaders har nu fått följande svar på sitt öppna brev och jag hoppas att alla aktörer nu kan arbeta vidare tillsammans med förverkligandet av etapp ett inom arenautvecklingsprojektet!

 

Svar på öppet brev från Carlstad Crusaders

Vi är mycket glada och stolta över de många framgångsrika idrottslag vi har i kommunen. Inte minst Carlstad Crusaders som på damsidan till och med vann SM-guld i somras. Föreningen har också en omfattande ungdomsverksamhet som vi vet betyder mycket för många. Möjligheten till en attraktiv fritid för Karlstadsbon, där idrottandet ingår, jämte exempelvis natur- och kulturupplevelser med mera, är prioriterad. Det är därför beklagligt att ni upplever att ni inte får rätt förutsättningar för att utöva er sport. Med tanke på att denna sommar varit den varmaste och torraste på många år då skogsbränder har avlöst varandra i landet så är det tyvärr många verksamheter som har påverkats negativt just i år.

 

Men, vi är väl medvetna om att en satsning behöver göras på arenorna i Karlstad och därför har vi prioriterat det i årets budgetarbete. Resurserna är dock som alltid begränsade och det blir därför viktigt att försöka hitta så smarta lösningar som möjligt, i syfte att förmera skattekronan. Arbetet med arenaplanerna på Sannafältet är igång och vi har haft en bra dialog i processen. Alla föreningar som varit delaktiga i arbetet med arenaunderlaget fick information i juni om den kommande processen, där det framgick vilka steg som ska tas för att få ett så bra upphandlingsunderlag som möjligt för de nya arenorna. Under augusti har dessutom alla föreningar fått inbjudningar till arbetsmöten för att återigen lyfta alla föreningars önskemål gällande utformning och utförandenivåer på arenorna. Där har fokus varit att ha en bra dialog. Många föreningar, utöver Carlstad Crusaders, har varit involverade i dialogen om arenautvecklingen på Sannafältet, där projektet arbetar för att hitta en bra lösning för alla involverade idrotter med byggstart tidigast 2020.

 

Vi sju partier som står bakom arenasatsningen, hoppas och tror att den kommer att bli bra när den blir klar. Men, som i alla sammanhang kan det upplevas som att det går för långsamt och inte är tillräckligt. Satsningen är totalt på cirka 400 miljoner kronor och som kommun lever vi i en verklighet med många olika verksamheter som ska dela på befintliga resurser. Dessutom måste vissa kärnverksamheter fungera hela tiden, exempelvis skola, vård- och omsorg samt infrastrukturen. Det är i den verkligheten vi lever och gör prioriteringen av våra gemensamma resurser.

 

Per-Samuel Nisser kommunalråd (M)

Per-Inge Lidén kommunalråd (MP)

Niklas Wikström kommunalråd (L)

Erik Nilsson kommunalråd (KD)

Frida Pettersson kommunalråd (C)

Linda Larsson kommunalråd (S)            

Parvane Assadbegli gruppledare (V)

 

Crusaders öppna brev i sin helhet:

https://nwt.se/sport/amerikansk_fotboll/2018/08/27/hamtat-ur-korpen

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: