Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

(M)edia (S)pekulerar

I gårdagens NWT var det två artiklar med vinkeln att Socialdemokraterna och Moderaterna gärna skulle styra Karlstad tillsammans under den kommande mandatperioden. Det är mediala spekulationer. Moderaterna har styrt Karlstad under de senaste åtta åren och under den tiden har ojämlikheten fått breda ut sig, jämställdheten stå tillbaka och Karlstads konkurrenskraft jämfört med andra medelstora städer försvagats. Utan en S-ledd regering som bidragit med 260 miljoner kronor i statliga bidrag till Karlstads kommun  hade kärnverksamheterna känt tydligare effekter av det borgerliga styret.

 

Det har varit flera bra granskande artiklar i lokalmedierna sista tiden som belyst de ökade skillnaderna i levnadsvillkor mellan människor och bostadsområden i vår kommun. Hur betyg, hälsa, sysselsättningsgrad, inkomst, valdeltagande, boendeform och engagemang i olika föreningar skiljer sig systematiskt åt mellan stadsdelar med mindre än några hundra meter emellan. I vårt Karlstad ska alla skolor vara bra skolor och fler kultur- och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar vara kostnadsfria. Vi föreslår bland annat avgiftsfri kulturskola, en ytterligare Fritidsbank som lånar ut idrottsprylar och avgiftsfritt Sundstaläger. Vi återinför estetprogrammet inom gymnasiesärskolan och vi vill erbjuda mer barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi Socialdemokrater vill öka jämlikheten genom medvetna politiska beslut och vi vill se ett Karlstad som håller ihop och möter framtidens utmaningar tillsammans.

 

Karlstads kommun hade tidigare ett strategiskt jämställdhetsarbete som stod ut i en nationell jämförelse. Bland det första som den moderatledda majoriteten gjorde var att avskaffa de så kallade horisontella perspektiven och de strateger som arbetade med de frågorna. Det handlade bland annat om jämställdhet, miljö och tillgänglighet. Under den senaste mandatperioden har majoriteten röstat ner våra förslag om en näringslivsutvecklare med fokus på kvinnors företagande, samverkan med centrum för genusforskning på Karlstads universitet, en kommunal kunskapsbank om jämställdhet, jämställdhetsbudgetering, borttagande av delade turer inom vården mm. Vi Socialdemokrater går till val med målet om att Karlstad ska bli Sveriges mest jämställda kommun.

 

Karlstad växer och Karlstad tar nästa kliv och blir en större stad. Det hör vi ofta från majoritetens företrädare. De talar också om att Karlstad ska växa lagom och med balans. De talar däremot sällan om att Karlstad tappar och växer för sakta. Om man jämför med andra städer och inte med sig själv vill säga. Hur Umeå har dragit ifrån Karlstad de senaste trettio åren eller hur Växjö har kommit ikapp och gått förbi under samma tid. Karlstad måste växa för att klara den framtida välfärden, Karlstad måste växa för att kunna vara motorn i Värmland och Karlstad måste växa för annars går det bakåt. Det finns ingen lagom bostadsbrist eller lagom arbetslöshet. Alla som bor i Karlstad ska ha ett jobb och alla som vill bo i Karlstad ska ha en bostad. Idag ser vi hur Örebro drar ifrån i befolkningsutveckling, hur Västerås bygger mer bostäder och hur Växjö har ett mycket bättre företagsklimat. Den här utvecklingen vill vi Socialdemokrater ändra på. Karlstad behöver vandra uppåt, inte nedåt, i listan över Sveriges kommuner när det gäller befolkningsmängd. Det ger större skatteunderlag och attraherar fler människor och företagsetableringar till vår stad.

 

Socialdemokraterna erbjuder också ett nytt och nyfiket politiskt ledarskap. Ett ledarskap som präglas av omvärldsspaning och en öppenhet för nya lösningar. Ett ledarskap med högre ambitioner, som antar dagens utmaningar och som stakar ut en tydlig färdriktning framåt. En röst på Socialdemokraterna på söndag är en röst för maktskifte i Karlstad!

 

NWT:s artiklar:

https://nwt.se/tema/val2018/2018/09/03/s-m-i-karlstad-efter-valet

https://nwt.se/karlstad/2018/09/03/s-och-m-delar-pa-makten

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: